Американската намеса в Сирия прекратява периодът, маркиран от външната политика на Барак Обама. Това становище изказа анализаторът Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в ефира на Нова ТВ.

За анализатора тази намеса в Сирия от страна на президента Доналд Тръмп не е изненада. "Той винаги е казвал, че ако Америка се намеси, намесата ще бъде от радикално естество. В смисъл, че Америка ще се намесва само там, където може да постигне някакви резултати. Това, което стана, за мен не бе изненадващо.

Тази намеса на американците прекратява периодът на Обама, който поставяше нови червени линии и нищо не правеше. Така че, наистина има огромна разлика между външната политика на Тръмп и тази на Обама", коментира Алексиев.

Той обърна внимание на изказването на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че Русия или е виновна или е некомпетентна. "Имайте предвид, че 2013-та година, когато се гласува въпросът с химическите оръжия в Сирия, руснаците поеха задължение да не допуснат това, което стана. Поради това, държавният секретар директно обвинява руснаците. Не може да се интерпретира по друг начин, тъй като те гарантираха, че няма да стане подобно нещо", изтъкна Алексиев.

По думите му руската реакция е много силна, понеже руснаците са виновни и не могат да си позволят да признаят, че това е така.

Алексиев определи като "пълна глупост" и "нелепост" твърдението, че това са били складове на Ислямска държава. "Няма в света някой, който да го вярва", каза още анализаторът.

Химическата атака - наистина ли е дело на Асад?

Химическата атака - наистина ли е дело на Асад?

САЩ удариха Сирия в отговор на химическата атака в Хан Шейхун

"Съвсем ясно е какво стана, руснаците просто не изпълниха тяхната част от тази спогодба, която съществуваше, че няма да допуснат химически нападения в Сирия. Направиха го и не е възможно те да не са знаели. Много хора на Запад знаеха, че сирийците продължават да имат химически оръжия, както вече се доказа съвсем ясно.

Това, което стана е един голям буламач за Путин и на второ място показва, че политиката на САЩ се изменя. Обама не желаеше да предприеме абсолютно нищо, въпреки че всеки знаеше, че тези хора са способни на всичко. Башар Асад е един касапин, един изключително неприятен деспот. Според мен може да се очаква, че политиката на САЩ постепенно ще продължи да се променя", прогнозира още Алексиев.

Според анализатора е възможно рано или късно руснаците да се откажат от подкрепата си за Башар Асад, особено ако намерят някой друг от неговото обкръжение, който би гарантирал на руснаците базите им в Сирия. "Това е най-важното за Русия - да продължават да имат силно влияние в Сирия", коментира Алексиев.

По отношение на американската политика спрямо Ислямска държава, Алексиев бе категоричен, че Америка е решила да унищожи Ислямска държава чрез съюз с кюрдите, което пък от своя страна е от много голямо значение за Турция. "Главният враг на Турция са кюрдите, които те смятат за терористи. Сега се води война в тила на Ислямска държава, в тила на Турция. Те признаха, че техния така наречен щит на Ефрат е неуспешна акция. Това, което вече става е, че Америка залага вече на кюрдите, докато за Турция това е много неприятно", коментира още анализаторът.

Той не скри и прогнозите, че хората около Тръмп, като ген. Матис, например ще разчитат повече на пряка военна сила, а не на мними действия от страна на Турция или Русия.

"Доста скоро Ислямска държава ще бъде унищожена", прогнозира Алексиев.

По думите му шансът Ердоган да загуби референдума е несъществуващ. Той визира изследвания на шведски учени, които твърдят, че изборите в Турция са били фалшифицирани. "Не смятам, че в Турция могат да се проведат нормални избори", каза още Алексиев във връзка с предстоящия референдум в Турция.

По думите му Ердоган е направил всичко възможно турската демокрация да не съществува.

Относно рисковете за България, според Алексиев най-големият е свързан с този, че в съседна на нас държава, вече не съществува демокрацията.