Анексът към договора за магистрала "Тракия" и днес не влезе в дневния ред на Министерски съвет.

Това се очакваше да стане още миналата седмица, но тогава бе съобщено, че анексът ще обсъден от министрите на днешното заседание.

Регионалният министър Асен Гагаузов уточни преди началото на заседанието, че днес пускат анекса към договора за „Тракия" на съгласуване с министерствата и следващия четвъртък той ще влезе за обсъждане в Министерския съвет.

Гагаузов съобщи още, че се подготвя проект на споразумение с Eвропейската банка за възстановяване и развитие за участието и в процедурите по концесиониране на магистрала „Хемус" и магистрала „Черно море".

До края на годината трябва да е готова тръжната процедура за възлагане на магистрала „Хемус" на концесиониране и успоредно с това, може и с леко закъснение - за магистрала „Черно море", добави Гагаузов.

Министрите решиха да се създаде 7-членна междуведомствена работна група, която да прецени законосъобразността и целесъобразността на предоставянето на концесия на автомагистралите "Хемус" и "Черно море".

По-късно при откриване на конференция за големите проекти у нас министър Асен Гагаузов обяви, че до 2009 г. около 5.5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в инфраструктурни проекти.

Това е предвидено в национална стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата за периода 2006 г. - 2015 г., добави Гагаузов.

Министърът посочи, че през миналата година са били построени и ремонтирани 1626 км пътища на обща стойност над 450 милиона долара.