С въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато в заболеваемостта и смъртността. Най-строгите не са тези мерки. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Опитваме се да намерим най-точното сечение да пазим хората и да не пречим на икономиката, категоричен бе доц. Ангел Кунчев

По думите му взимането на тежки мерки са въпрос на сложен анализ и оценяване на фактите. "Най-добрите приятели са тези, които не се срещаме, не правете огромни събирания и контактът между хората се получава най-ефективните заразявания. Контактът на децата седящи в една зала или в една класна стая води до това, че дори да има един положителен, ще зарази всички останали", категоричен бе Кунчев.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

Той обясни, че има чисто човешка причина в мерките за овладяване на заболеваемостта, за да може хората да посрещнат празниците. Доц. Ангел Кунчев заяви, че в момента Европа продължава да бъде в разгара на пандемията. За последните 14 дни в ЕС се заразиха и заболяха 3 млн. души и починаха 50 000 души. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава данните и да не предприеме мерки, изтъкна доц. Кунчев.

Около половината от обществото счита, че мерките трябва да бъдат още по-строги, а другата половина твърди, че няма нужда от мерки. Такива решения не се взимат на база емоции, а на база факти и статистически информация, посочи здравният инспектор.