Удължават противоепидемичната обстановка в страната до 31 януари, а новите мерки ще важат до 21 декември. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

Въвеждат се следните мерки: преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции, обучителни центрове, посещенията в детски градини и ясли, преустановява се провеждането на конгресни мероприятия, изложения в присъствена форма, както и провеждането на културни и развлекателни мероприятия. 

Не се допуска организирането и провеждането на събранието на тържества от частен характер, преустановяват се всички спортни мероприятия, с изключение на международните състезания, всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика, преустановяват се посещенията във фитнес центровете, всички заведения за хранене и се допускат само доставки по домовете. Преустановяват се посещенията в игрални зали и казина, в моловете, с изключения магазините за хранителни стоки, зоомагазини, банки, дрогерии, застрахователни дружества.

От МЗ издадоха заповедта за затварянето на училища, молове, фитнеси до 21 декември

От МЗ издадоха заповедта за затварянето на училища, молове, фитнеси до 21 декември

На сватби и на погребения се допускат до 15 души

Преустановява се провеждането на екскурзии с организиран транспорт. Мерките влизат в сила от петък. Всички институции от религиозен характер ще бъдат отворени за хората, парковете и градините също остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера, няма и други строги мерки, увери здравният министър.

България е била на първо място по смъртност и преди пандемията

България е била на първо място по смъртност и преди пандемията

Биков: Ние имаме по-нисък здравен статус по редица причини

Генерал Венцислав Мутафчийски посочи, че мерките са трудно решение за правителството, с което благодари за навременното решение на управляващите.

Всички държави, които достигнаха нивата на заболеваемост и смъртност предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха, изтъкна ген. Мутафчийски.

България трябваше да вземе строгите мерки, достигайки високите нива на заболеваемост и смъртност. Не става въпрос за затваряне по домовете - това се спекулации още през пролетта, но целта е да се намали нивото на заболеваемостта, която ще настъпи най-рано през втората и третата седмица, отчете Мутафчийски.

По думите му здравната система трябва да удържи на натиска, който става непосилен. Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за болните от коронавирус. Над 2000 медици вече са извън строя и това намалява възможностите на здравната система, предупреди генерал Мутафчийски.

40% от българите мислят, че COVID-19 е оръжие за изтребление

40% от българите мислят, че COVID-19 е оръжие за изтребление

52% от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест

Според него няма как да бъде заменена живата сила. Човешкият живот е абсолютната ценност и за всеки човек е така, независимо какви са другите щети човешкият живот е най-голямата ценности. Ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност и сме призвани да пазим човешкия живот, подчерта генерал Мутафчийски.Той настоя да се намалят до минимум контактите с най-рисковите места.

Ограничаването на контактите ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за напълно затваряне на държавата, но мерките ще дадат резултат. Резултатът ще дойде към края на втората седмица и няма да бъде с магическа пръчка, посочи Мутафчийски.

"С намаляването на заболеваемостта хората ще могат да посрещат светлите коледни празници и намалените нива ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещат ваксините, които са на прага. Трябва да направим всичко възможно, за да опазим повече здрави и живи хора до идването на ваксината", категоричен бе генерал Мутафчийски.

Предлагат затваряне на държавата до март 2021 г.
Обновена

Предлагат затваряне на държавата до март 2021 г.

От петък затварят сладкарници, спират екскурзии, стажове и практики

Той обясни, че мерките имат точно определен срок. Точно този срок даде търсеният резултат в останалите държави, като например в Израел със заболеваемост от 6 000 души на ден. Мерките влизат в сила от петък вечерта - тогава учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени.

С мерките се претендира да се намали рискът от заразяване с коронавирус от 30 до 50%, подчерта Мутафчийски. 

Със сигурност могат да се намерят много основания за това кое е затворено и кое не и ние не претендираме за изчерпателност на всички конфликти ситуации, посочи ген. Мутафичйски.

По отношение на сезонния грип стана ясно още от коментара на доц. Ангел Кунчев, че грипът ще закъснее и ще е доста по-ниска интензивността на епидемията.

От БЛС призоваха новите мерки да влязат в сила в най-кратък срок

От БЛС призоваха новите мерки да влязат в сила в най-кратък срок

Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър ограничения

Междувременно обявените ограничения предизвикаха недоволство и протест пред сградата на Министерския съвет.

Той съвпадна и с демонстрация на шофьори на таксита и автобуси. 

В същото време българските книжарници поискаха да работят наред със супермаркетите и аптеките.

Преди два дни здравният министър Костадин Ангелов предложи затваряне на училища, детски градини, молове и мероприятия с организационен характер с цел преодоляване на нарастващия брой заболели от коронавирус. 

Преди това лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоя за триседмична карантина.