Наред с протестите срещу по-строгите мерки и исканията за оставка на правителството, от националния бранш на автобусните и таксиметровите превозвачи също излязоха на протест. Те се събраха на столичния площад "Батенберг" с искане да се криминализират нерегламентираните превози.

Сто автобуса и десетки таксита са изпълнили целия площад от Президентството до Националната художествена галерия. Движението е блокирано. 

Силно затруднено е движението в района на бул. "Дондуков", бул. "Цар Освободител " и бул. "Мария Луиза". Натоварено е движението по ул. "Опълченска" и булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Патриарх Евтимий" и "Скобелев" до площад Руски паметник.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова заяви пред журналисти, че превозвачите са недоволни от това, че не е бил приет текста в Наказателния кодекс, който инкриминира нерегламентирания превоз на пътници. Превозвачите не искат оставки, а предпочитат да блокират правителството и Народното събрание до момента, в който не се гласуват текстовете.

"Защо трябва да искаме оставка, искаме работещ кабинет, който да приеме тесктовете, които са жизнено важни за оцеляване на двата бранша", настоя Милтенова.

Превозвачите показват червен картон на ветото за нерегламентираните превози

Превозвачите показват червен картон на ветото за нерегламентираните превози

Готвят протест и се заканват да возят нерегламентирано

Според нея с ветото си президентът Румен Радев отчита обществената опасност от нерегламентираните превози, а работата на законодателите и народните представители е да консолидират закона и да защитят превозвачите. Колко жертви дадоха на пътя нерегламентираните превози, някои направи ли си труда да направи статистика, запита Милтенова.

Превозвачите били готови да предприемат и по-радикални действия като безсрочен протест, но заради удължаването на противоепидемичната обстановка и по-срогите мерки, щели да обмислят своите действия. Няма да спрем и при всички случаи ще се борим до край, категорична бе Милтенова.

Тя даде да се разбере, че браншът на автобусните и таксиметровите превозвачи няма да бъде използван като политически инструмент. Ние се разграничаваме от другите протести, въпреки че се опитаха да яхнат нашия протест, но не се получи, защото няма да допуснем да бъдем използвани за политически цели, увери Милтенова.

Магдалена Милтенова настоя политиците да се обединят, да се консолидират, да затворят страницата "управляващи-опозиция" и да правят само политически решения, които да не бъдат в ущърб никому.

Румен Радев върна с вето законодателния лупинг за автомобилните превози

Румен Радев върна с вето законодателния лупинг за автомобилните превози

Дублират се наказания се едно и също деяние

Превозвачите настояват допълненията в НК, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар "споделено пътуване". От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Засега протестът преминава спокойно.

Работа ще спрат и такситата. Кирил Ризов от Съюз "Такси" обясни, че остават да работят само тези, които са по договор по ваучерната система, всичките останали тръгват от "Царица Йоана" и "Панчо Владигеров", от "Цариграско", "7-ми километър", и от "Ботевградско", и от "Летоструй". 

Междувременно в столицата се провежда и протест пред Министерски съвет срещу новите по-строги мерки за ограничаване на COVID-19, които влизат в сила от 27 ноевмри. Протестиращите се опитаха да нахлуят в МС.