Във връзка с обсъждането на новите противоепидемиологични мерки в страната Асоциация "Българска книга" изпрати отворено писмо до г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България, г-н Костадин Ангелов, Министър на здравеопазването, г-н Боил Банов, Министър на културата и до Националния оперативен щаб, с което апелира книжарниците в страната да останат отворени.

Със сигурност книжарниците не са сред най-рисковите търговски обекти. Естествено те следва да спазват стриктно всички задължителни мерки. Възможно е голяма част от книготърговците да решат да затворят по собствена инициатива. Но незатварянето на книжарниците като властово решение ще е ясен знак към хората.

Туроператорите искат 5 икономически решения, ако новите мерки бъдат приети

Туроператорите искат 5 икономически решения, ако новите мерки бъдат приети

Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори

В повечето държави, дори и такива, прилагащи по-строги мерки, книжарниците остават отворени. В някои държави (Белгия, Италия, Латвия и др.) книжарниците са определени изрично като търговски обекти със съществено значение.

Присъединяваме се към апела на френските ни колеги "Оставете книжарниците отворени, за да не се превръща физическата изолация в културна" и призоваваме правителството и гражданите "Подкрепете книгите - днес е денят!"