Мениджърите на 132 фирми, които са членове на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма" (СТТА ОБТ) излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета, в отговор на подготвяните от правителството мерки за ограничаване на пандемията, съобщи БНТ.

Настояваме за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша", посочва Павлина Иванова, председател на УС на организацията.

Те са:

- 10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти. - Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0. - Специален нисколихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи.-

- Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.

- Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка "Отговорност на туроператора" за месеците на затворен бизнес.

Чиновниците с по-високи заплати, а подкрепа за бизнеса кога, пита БХРА

Чиновниците с по-високи заплати, а подкрепа за бизнеса кога, пита БХРА

Те искат финансови компенсации

Предложенията са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19 март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективността си след прилагането в редица европейски държави, напомнят от сдружението.