Това, което страната постигна, е правилният път, по който трябва да вървим заедно за победата срещу коронавирус. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в Министерски съвет за актуалната противоепидемична обстановка. Не трябва да бъдем толкова скромни, постигнахме много, сравнено с други държави, обясни Ангелов. Той представи таблица, от чиито данни се вижда, че Румъния и Гърция са с нива на заболяваемост много по-висока от българската. Същото важи и за Германия и Италия, където има много по-строги мерки.

България постига по-високи резултати, сравнено с индекса на строгост на мерките. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот, благодарение на усилията и спазването на мерките, категоричен е министърът.

Ангелов даде отчет за последното денонощие: 1388 или 9.9% са новите случаи. 218 са новохоспитализираните със средна възраст 54 г. ваксинираните и изкарали вируса минават 1 милион, което означава, че са защитени. 7168 са в лечебните заведения - 767 в болници, тенденцията за намаляване на хората в болници е трайна. За изминалото денонощие 3019 българи са се преборили с вируса.

Снимка 529100

Източник: БГНЕС

Дневната заболеваемост е 315.52. На национална база трайна тенденция за намаляване на заетите легла в интензивни - 58% и неинтензивни - 53%. Активните случаи при лекарите са 949 души, 104 в болници, 10 в интензивните отделения - при лекарите е постигнат колективните имунитет, отчете Костадин Ангелов. По думите му, това е поредна седмица трайна тенденция два пъти повече излекувани срещу потвърдени случаи.

Националният здравен епидемиолог доц. Ангел Кунчев съобщи, че страната ни заема 18-то място в ЕС, като по заболеваемост сме четири пъти по-малко от Кипър и от Швеция - 3 пъти по-малко. По заболеваемост страната е на 6-то място на Балканите. Най-много заболели има в Турция, три пъти по-висока заболеваемост от България. По смъртност страната е на 2-то място на ЕС и 3-то място на Балканите.

Вътре в страната - 10 области са с ниска заболеваемост - под 300 на 100 000 - най-малко в Разград, Плевен, Силистра, Видин, Сливен, Хасково, Благоевград, Ямбол, Търговище и Силистра.

25 355 ваксини срещу коронавирус поставени за ден

25 355 ваксини срещу коронавирус поставени за ден

1382 нови случая или 10% от направените тестове

Само 7 области са с висока заболеваемост - Русе, Добрич, Варна, София град, Перник, Ловеч, София област. И приетите в интензивни отделения и смъртността следват хода надолу. Посланието е само едно - щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване, призова Кунчев.

От своя страна проф. Венцислав Мутафчийски добави, че на двуседмична база има намаляване на новозаразените с 42%, на едноседмична - с 23%. Смъртността на двуседмичнна база е 16%, на едноседмична - 12%. Има сериозно намаляване за седем дни, отчете лекарят. В момента смъртността е 20.1% на 10 000 население, намаляват и хоспитализациите, но това ще се усети по-късно в големите болници.

В духа на позитивните новини, Мутафчийски направи справка във връзка със ситуацията в Индия - какви са причините за ситуацията там. На първо място, по думите му, "фалшива увереност заради това, че в началото на пандемията се е смятало, че населението там не боледува заради генотипа, което се оказва, че не е вярно. Втората причина - градското изселване, локдаун в големите градове, собствениците на рикши се връщат в населените места, което води до масово разпространение, както в България се прибраха от Западна Европа.

Снимка 529099

Източник: БГНЕС

Поради сериозен спад на икономиката, освободиха мерките, което доведе до нови случаи, след като преживяха първа вълна - имаше затишие, като нашето лятно затишие, което доведе до нова тежка вълна, анализира още Венцислав Мутафчийски.

Сегашната вълна се причислява за нов щам - индийски вариант, който става все по-спорен в научната общност, но се оказва, че по-сериозни са доказателствата за разпространение на британския щам, отколкото на индийския вариант. Има пълен колапс в здравната система в Индия - липса на кислород и болнични места, посочи той. Мутафчийски сравни с българската народопсихология и индийската.

Министър Костадин Ангелов призова също заради ситуацията в Индия да са разумни българите и да се спазват мерките, докато се постигне колективен имунитет. Той посочи, че със заповеди от днес се забранява влизане от Индия и няколко държави.

Относно "зелените коридори", здравният министър Костадин Ангелов обяви, че там ще има ваксини най-вече на "Пфайзер".

анкета

Трябва ли COVID ваксинацията да е задължителна за определени професии?

Виж резултати

Да, защото заразяването на цели колективи е риск за цялата икономика 25.9%

Да, защото някои работят с особено уязвими хора 14.7%

Не, това би било прилагане на двоен аршин 5.2%

Не, това би нарушило правата им 42.6%

Няма значение, рано или късно ще принудят всички да се ваксинират 11.6%

Шефът на Ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов обясни, че ваксинираните са 775 601 души до днес. Използвани дози най-много от "Пфайзер", следват "Астра Зенека" - 256 000, "Модерна" - 104 000. Възрастни над 65 г., които са ваксинирани, са 153 000, педагозите - 46 000. Първа и втора фаза е задоволена, продължава трета фаза. "Ако запазим темпа на ваксинация, краят на август, България ще постигне колективен имунитет, ако темпът се увеличи - края на юни", обясни Гигов.

Припомняме вчера кабинетът в оставка удължи извънредната епидемична обстановка до 31 май.