Посланичката на Великобритания у нас Ема Кейт Хопкинс приветства българските антарктици на снощното тържество по случай 30-ата годишнина от началото на изследванията им на белия континент, съобщиха от Българския антарктически институт.
Тя откри честването, а негов модератор беше един от най-известните научни журналисти и водещ на Би Би Си Куентин Купър.

Събитието е част от Софийския фестивал на науката, организиран Британският съвет в София Тех Парк.

Почетни гости на празничното събитие бяха научният ръководител на Испанската полярна програма проф. Антонио Кесада, ръководителят на медицинското звено на Британската антарктическа служба д-р Питър Маркис и директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Те изнесоха тематични лекции пред многобройната аудитория, сред която имаше и ученици от столични училища.

Български учени откриха на Антарктида  растения от древния суперконтинент Гондвана

Български учени откриха на Антарктида растения от древния суперконтинент Гондвана

Успешно завърши и българо-португалският проект "Антарктика роботикс академи"...

В края на празника проф. Кесада предаде на проф. Пимпирев запазеното в испанската база българско знаме от времето на първата ни експедиция

В залата бяха четирима от шестимата участници в нея - проф. Христо Пимпирев, проф. Борислав Каменов, инж. Асен Чакъров и ст. асистент Златил Вергилов.

Накрая организaторите от Британския съвет сюрпризираха проф. Христо Пимпирев с тематична торта с антарктически пейзаж по случай годишнината.

До края на седмицата, посетителите на фестивала ще могат да се запознаят с българските постижения на ледения континент на щанда на българския клон от Асоциацията на младите научни изследователи на Антарктида.