Антония Първанова беше определена за докладчик във връзка със становище по "Програма Козлодуй", което ще бъде гласувано от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Като докладчик по това досие, д-р Антония Първанова трябва да изготви проекта на доклад от името на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните по Регламента на Съвета относно финансова помощ на Общността за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Целта на този Регламент е да установи програма, определяща точните правила за използването на финансовата помощ на Общността (300 милиона евро) за извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" и справянето с последствията от тяхното затваряне в България.

"За мен е чест да отговарям за това досие и ще направя всичко възможно, за да работя в посока към достоен и балансиран подход по отношение на този въпрос", коментира Първанова.

"Финансовите последствия и последствията върху околната среда в това досие, трябва да бъдат разглеждани много внимателно, с цел да бъде постигнато подходящо решение", заяви още тя.

Първият проект на доклад на д-р Антония Първанова ще бъде обсъден в Европейския парламент в рамките на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на 23 февруари 2010 година.