Арестуваха 49-годишния турски гражданин  Ерджан Ескиджи за пренасяне на 11 кг наркотик. В сряда, по искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът взе постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Ескиджи, съобщиха от прокуратурата.

Ескиджи е задържан на ГКПП-Капитан Андреево в събота, 28 ноември, да превозва в лек автомобил, марка „Волво“, с румънска регистрация, хероин с общо тегло 10,748 кг. Наркотикът бе скрит във възглавница, върху която спяло бебе. Тъй като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Наркотикът е бил укрит във възглавница, поставена в купето на колата. В съдебната зала Ескиджи е обяснил, че е поел риска да пренесе хероина поради финансова безизходица, в която изпаднал, заради фалирал бизнес в Румъния и натрупани дългове.

Окръжен съд-Хасково прецени, че съществува реална опасност да се укрие или да извърши престъпление. Той е привлечен като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Определението на Окръжен съд-Хасково може да се обжалва пред Апелативен съд-Пловдив и делото е насрочено за 10 декември 2015 г.