Арестуван турски кораб е успял да избяга тази нощ след преследване от Гранична полиция във водите край Варна, съобщи Дарик радио.

Инцидентът е станал час след полунощ и беше потвърден пред Дарик от шефа на изпълнителна агенция „Морска администрация" Сергей Църнаклийски.

Плавателният съд е бил задържан в края на февруари, след като нанесъл щети на тръбопровод на компанията "Петреко", свързващ газодобивна платформа около Каварна с хранилището край нос Галата. На път от Турция за Украйна корабът аварирал в района на Варна и при пускането на котва закачил тръбопровода.

Снимките от подводния оглед доказали пораженията и в четвъртък съдът разпоредил ново задържане на турския кораб. В ранните часове в събота той обаче отплавал без опознавателни светлини.

Катер на „Гранична полиция" го преследвал до навлизането му в открито море, като капитанът не се е подчинил на разпорежданията. От полицията не са употребили сила да спрат плавателния съд. За неговото бягство са информирани всички черноморски държави, каза още Църнаклийски.