Разрушителното земетресение в Армения в края на 1988 г. взе над 25 000 жертви, 140 000 били ранени и около половин милион души останаха без дом.

От 113 страни подадоха ръка на Армения, а България е била една от първите, които се притекли на помощ. На втория ден от трагедията българските спасителни служби заминали за арменската страната и извадили 150 души от отломките, 6 от тях са били още живи.

На церемония в БЧК по повод отбелязване на 30 години от разрушителното земетресение в Армения извънредният и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н. Пр. Армен Саргсян благодари за помощта и изказа уверение, че жестът още не е забравен. Той изрази благодарност и поздрави всички присъстващи спасители от името на правителството на Армения.

Земетресението нанесло пряк удар върху икономиката на арменската страна, както и огромен психологически и морален удар за нацията, припомни Саргсян.

След бедствието, Българският червен кръст (БЧК) изпратил огромно количество храна, дрехи, вагони за настаняване и всякакви други помощни средства, обясни посланикът. Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров посочи, че трябва да бъдем добри един към друг и да си помагаме в трудните моменти. Той заяви, че такава мобилизация на българския народ да помогне на бедстваща страна не е имало и не е виждал досега.

Григоров припомни, че пет огромни самолета със събрана храна и всичко необходимо са заминали за арменската страна през далечната 1988 г.