Камбанен звън приветства тържествения водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния войн по случай 6 май - Ден на храбростта. Въпреки мрачното време не липсваха граждани, които дойдоха да почетат Гергьовден.

Мерките за сигурност са сериозни. Веселин Марешки, Корнелия Нинова и още народни представители дойдоха пред паметника на Незнайния войн. Военният министър на почти три дни Красимир Каракачанов също е на мястото. Досега той почиташе празника като народен представител и член на военната комисия в законодателния орган.

Снимка 292307

Източник: БГНЕС

На площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски" се строиха представителни части от всички родове войски на Българската армия начело с трибагреника, знамената-светини и бойни знамена, за да вземат участие в празничния водосвет и отправят заедно молитва към Бога - да закриля и изпълва с благодатни сили българските войни, както досега през многовековната ни славна история, така и занапред.

Знамената на Българската армия наричаме "светини", тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещени думи, като "С нас е Бог", освещават се ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест.  Чрез освещаването на знамената се счита, че Божията благодат ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили и всички, които воюват под тези знамена.

Снимка 292306

Източник: БГНЕС

Ритуалът на освещаването на военните знамена на българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Водени от вярата, че нищо добро и полезно не можем да сторим без Бога и благодатните сили, които по молитвите на светата ни Църква ни изпраща Той, този водосвет се служи и днес.

Президентът Румен Радев бе посрещнат от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Снимка 292305

Източник: БГНЕС

Новият вътрешен министър Валентин Радев също бе на мястото. По традиция и председателят на НС Димитър Главчев бе сред официалните лица на тържествения водосвет, ръководен от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Вярна и честна служба на военните измоли той от Господ Бог. Измоли още да служат предано. Запази вярата в сърцето им, поиска патриарх Неофит.

Божествена милост и закрила измоли патриарх Неофит. Той почете паметта на загиналите български войници. Армията ни, по думите му, в тези сложни времена е призвана да бъде армия победителка и да защитава мира и целостта на отечеството.

Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин.

Снимка 292311

Източник: БГНЕС