България би следвало да бъде инициатор в Европейския съюз за обявяване на цялата ливанска шиитска групировка "Хизбула" за терористична организация. Такава позиция изрази Атлантическият съвет на България във връзка с изявлението на главния прокурор Иван Гешев, че членове на "Хизбула" ще бъдат привлечени като отговорни за атентата на летище Сарафово през 2012 г. Към момента ЕС третира като терористична организация само военното крило на групировката.

От АСБ напомнят, че наскоро парламентаристи от ЕС и САЩ приеха обща декларация в този дух.

"Ние, законодателите от двете страни на Атлантическия океан, приканваме ЕС да провъзгласи "Хизбула" в пълната й цялост за терористична организация. След самоубийствените нападения в България през 2012 г., които убиха шестима души, ЕС забрани единствено т. нар. военизирано крило на "Хизбула", без да се възправи срещу терористичната група с пълния си механизъм от санкции. Ето защо настояваме ЕС да сложи край на това лъжливо разграничение между "паравоенно" и "политическо" крило - отхвърляно и от самата "Хизбула" - и да забрани цялата организация." - се казва в документа.

Атлантиците посочват, че е крайно време България официално да обяви "Хизбула" за терористична организация, като подчертават, че За първи път - в лицето на Иван Гешев, високопоставен представител на държавата ни не прави разлика между групировката "Хизбула" и военното й крило.

"Заради колебливата позиция на България по време на правителството на Пламен Орешарски с външен министър Вигенин през 2013 г., Европейският съюз определи като терористична организация, само т. нар. "военно крило" на Хизбула. България би следвало сега да внесе предложение пред Европейската комисия цялата ливанска групировка "Хизбула" да бъде обявена за терористична, нейните членове да бъдат преследвани на територията на Европейския съюз и финансовите средства на организацията и членовете ѝ да бъдат блокирани в страните от Европейския съюз.

Атентатът в "Сарафово" преди 8 години беше атентат не само срещу гражданите и срещу България, а на практика атентат срещу НАТО и ЕС. "Хизбула" трябва да понесе цялата отговорност за своите терористични действия." - се казва в позицията на АСБ.