Акцията на МВР за "предупреждаване" по домовете на несъгласните с посещението на руския патриарх Кирил напомня за методите на сталинския терор, заявиха от Атлантическия съвет на България.

Вчера беше съобщено, че сред предупредените са отец Рафаил-Росен Стефанов обществениците Иво Дошев и Калин Димитров, както офицерът от резерва на българската армия, Теодор Спасов.

Те бяха обвинени, че в профилите си във Фейсбук са отправяли заплахи срещу руския патриарх.

МВР охранява в социалните мрежи руския патриарх
Обновена

МВР охранява в социалните мрежи руския патриарх

Предупредени са за постове

"Давам 50 BGN (толкова имам за даване) на лицето което намери в постовете ми заплаха за лицето Гундяев (патриарх Кирил - б.р.) - върнах си постовете една година назад за да съм убеден", гласи статус на Калин Димитров.

Акцията на службите предизвика вълна от възмущение във Фейсбук с призиви да не се допуска накърняване на свободата на словото и полицейщина срещу граждани, които не са извършвали противообществени прояви.

Междувременно от Атлантическия съвет разпространиха декларация, в която се посочва, че акцията на МВР е политическа репресия, недопустима провокация срещу конституционните права и опит за намеса в личното пространство на свободни български граждани - практика типична за времето на тоталитарния комунистически режим.

В изявлението се казва, че тя цели да окаже психологически натиск върху гражданите.

"АСБ се солидаризира с всички свои членове, както и с всички граждани на България, които приемат визитата на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България като провокация. Трети март е светски български национален празник. Самото присъствие на официалните тържества по случай този празник на глава на чужда църква измества неговото национално значение и му придава качества, каквито той не притежава." - коментират от организацията.

Действията на МВР за защита на руския патриарх били по сигнал

Действията на МВР за защита на руския патриарх били по сигнал

Съставените протоколи са съгласно компетенциите на органите

"АСБ обръща внимание, че никоя демократична държава не си позволява да дели с чужда държава своя национален ден и да превръща своя национален празник в междудържавен като използва едно светско събитие за религиозна пропаганда. АСБ специално подчертава, че в публичните си изявления, преди и по време на визитата си у нас, руският патриарх Кирил направи изявления, които доказват, че посещението му цели намеса в българските вътрешни работи и има характер на политическа мисия." - гласи изявлението.

В документа се отбелязва, че българският национален празник се използва от определени среди у нас за антибългарска пропаганда и демонстрация на зависимости към чужда държава, чиято политика днес е заплаха за националната сигурност на България.

НСО сигнализирали МВР за заплахите срещу руския патриарх Кирил

НСО сигнализирали МВР за заплахите срещу руския патриарх Кирил

МВР състави предупредителни протоколи на 4 граждани

От АСБ напомнят, че преди пет месеца в социалната мрежа Фейсбук неизвестни лица обявиха "смъртни присъди" срещу шестима български политици и общественици, като ги заплашиха с "рязане на глави" и дори обещаваха награди от по 10 000 лв. за "отрязана глава".

"До днес ГДБОП към МВР не е информирала обществеността дали е открила интернет-терористите и има ли наложени санкции. На фона на това странно мълчание сегашната полицейска акция насочена срещу български граждани е сериозен прецедент, който АСБ ще направи достояние на всички европейски институции имащи отношение към правата на човека." - казват още от Атлантическия съвет.