Ако Москва остави системата си за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400 в Сърбия, ще създаде в сърцето на Балканите обширна зона, в която достъпът на военновъздушни сили на НАТО ще бъде силно затруднен в случай на криза, предупреждават от Атлантическия съвет на България. Уточнява се, че такава зона би имала радиус до 400 километра.

Това означава, че ако ракетите бъдат разположени около Белград, въздушното пространство над Западна България, включително това над София, ще бъде в техния обсег. Ако бъдат разположени при Ниш, те ще покрият на практика цялото въздушно пространство на България.

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия за "Славянски щит"

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия за "Славянски щит"

За първи път тези руски оръжия участват във военни учения в чужбина

Това е несъвместимо с интересите на България като член на НАТО, подчертават от АСБ.

Според информация на агенция AP се смята, че руските ракети са били превозени именно през въздушното пространство на България.

Подобни зони Русия вече е създала в Прибалтика - около Калининград, и в Черно море - около Крим), а също и в Сирия.

Припомняме, Москва съобщи, че е прехвърлила в Сърбия дивизия С-400 и батарея "Панцир-С" за съвместното учение по противовъздушна отбрана на сръбски и руски военни, наречено "Славянски щит - 2019".На 25 октомври руското военно министерство съобщи, че е започнала активната фаза на учението.

AP: Руските С-400 са стигнали до Сърбия през въздушното пространство на България

AP: Руските С-400 са стигнали до Сърбия през въздушното пространство на България

Сърбия прие ракети С-400 и "Панцир"...

Във връзка с разполагането на руските ракети президентът на Сърбия Александър Вучич обяви в четвъртък, че системите С-400 ще бъдат върнати в Русия след края на ученията, докато "ракетите "Панцир" сме ги поръчали".

Пред руската агенция "Новости" Вучич коментира, че Сърбия иска да придобие и ракетна система С-400, но не може да си я позволи, освен ако "руснаците я оставят" на сръбска територия.

От АСБ посочват, че в отговор на разполагането на руски ракети е възможно ефективно противодействие и укрепване на българската отбрана и на Югоизточния фланг на НАТО. Експертите на Атлантическия съвет разработиха дългосрочна визия за българската отбрана в НАТО и ЕС.