Стъписващо е, че към целите на Зелената сделка вече се върви с тъмнокафяви инструменти. Това заяви бившият министър на околната среда и водите Асен Личев пред БНТ за въглищните централи и зеленият преход.

По думите му мотивираме се да се приближим към най-лошите тенденции на тъмнокафявия инструмент. Той е настоявал в Плана за възстановяване и устойчивост да се възстанови проектът "Горна Арда", защото това е зелена енергия. той не е в дълбините на енергийната мафия и не може да каже защо не е възстановен въпросният проект.

През 2023 г. световният тренд на употреба на въглища ще расте нагоре и това ще ни върне към индустриалната революция от 19 век, посочи Личев. Разликата е, че докато в България всичко, което е приватизирано и построено е с оборудване от 80-90-те години и по този начин какво да се очаква от емисиите, запита бившият екоминистър.

Личев посочи, че цялата политика е толкова куртоазна и отношението на ЕС към нас е толкова двусмислено, че се увеличава горенето на лигнитни въглища. Това е цинично, смята той.

За строежа на АМ "Струма", Личев коментира, че публичността не знае, че МРРБ е наело двама европейски специалисти за по 30 000 евро на месец да изработят специфичните мерки за автомагистралата. Мерките обаче не са готови. Едни европейски експерти и едни зелени октоподи гледат да проточат процеса повече, изтъкна бившият екоминистър.