Кадровите промени в енергетиката са предизвикани от изисквания на ЕС, подадени оставки и неразбиране към обществените нагласи.
Това заяви пред Нова телевизия икономическият министър Асен Василев персоналните промени, които поде в енергетиката.

„Имаме донякъде неразбиране към обществото от страна на някои колеги относно заявените искания за увеличение на цените", коментира Василев кадровите промени, включващи и смяна на ръководството на АЕЦ „Козлодуй".
Рокадите се налагат от необходимостта всички държавни дружества да се управляват от професионалисти, назначени с конкурси, смята представителят на служебното правителство. „Идеята не е 'Дайте да сменим всички!', а занапред да тръгнем с ясни правила и критерии за управление на държавните дружества. Това не трябва да са политически назначения."

Промените в управлението на ядрената централа се коренят и в доклад на гражданската квота за 'Козлодуй', посочи Василев, като  увери, че новото ръководство ще дойде с конкурс. Енергийният министър призна, че в доклада има много констатации, една от които е за фирма, спечелила конкурс за обществена поръчка с цена, три пъти по-висока от тази на следващия участник.

„Има много неща, които са се случвали или не са се случвали - компетентните органи, които говорят в минало време трябва да си свършат работата. Ние мислим за това как да си структурираме оттук нататък енергетиката", заяви харвардският възпитаник.
„Ако запазим системата така и всеки иска да си вземе парите, като възвращаемост - крайният клиент трябва да поеме целия негатив от това, че работата не е свършена. Трябва да видим какво може да се направи така, че системата да не остане в този вид, който я взриви, и всеки от участниците да поеме част от този негатив."

Василев коментира и други актуални енергийни теми като тази за енергията от когенерация, чиито производители са „субсидирани от целия български народ". По отношение на зелената енергия той посочи като пример Румъния, „където има борса и на нея играят всички производители със сертификати, а не както е у нас да се изкупува всичко по тарифа".

„Силно се надявам, че след около месец ще имаме ясен план къде структурно да се пипне, за да избегнем това, което искат производителите - да се вдигне цената от 1 юли", каза още министър Василев.
По думите му има достатъчно резерви в  системата за да бъдат задържани цената на съществуващите нива.