Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев няма да дава пари, за да се купят самолети на хартия. Така той отговори на сутрешния брифинг на ГЕРБ за това, че биха подкрепили форсмажорно харчене в бюджета за отбрана при няколко условия.

Пред журналисти в кулоарите на парламента, Василев обясни, че ако има проекти на Министерство на отбраната, които правителството не е видяло по време на бюджетната процедури, трябвало да бъдат разгледани. Има приета програма как да се достига до 2% от БВП за отбрана в следващите 2-3 години. Този план се изпълнява и в момента сме малко над това, което е предвидено за настоящата година, обясни финансовият министър.

ГЕРБ биха подкрепили форсмажорно харчене в бюджета за отбрана

ГЕРБ биха подкрепили форсмажорно харчене в бюджета за отбрана

Борисов: Казват, че светът е в предвоенна обстановка

По думите му, ако МО има готови проекти, а не проекти на хартия, те трябва да бъдат разгледани от комисията в парламента, трябва да бъдат обсъдени, доколко повишават боеспособността на армията и след което да се търси начин за финансиране.

"Докато няма такива проекти предоставени, да си говорим просто "ето една торба пари за отбраната" няма да стане", подчерта Василев.