Наблюдаваме "Игри на тестове", не може да затвориш някой въз основа на тест. Това заяви в директорът на Детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров в ефира на bTV във връзка с разминаването в резултатите на РЗИ и частни лаборатории.

News.bg припомня, че имаше разминаване в резултатите на тестовете за коронаврус. Към края на миналия месец заразената с COVID-19 детска учителка в Перник бе с отрицателна втора проба.

На същият ден под карантина бяха деца от детска градина в Стара Загора заради заразена с COVID-19 възпитателка. По-късно от РЗИ Стара Загора съобщиха, че всички проби на децата и на персонала на групата са отрицателни.

Той обясни, че ако човек се зарази с коронавирусна инфекция, в 99% от случаите няма да има симптоми, в другия случай - трябва да бъдеш хоспитализиран, а не под домашна карантина.

Две европейски компании напредват с ваксината за COVID-19

Две европейски компании напредват с ваксината за COVID-19

Ваксина се разработва и никой няма гаранция дали тя ще бъде намерена

Той допълни, че резултатите от PCR тестовете не са абсолютни, а чувствителността им е около 70%. Не може ти да правиш клинични заключения въз основа само на тест. Ако продължим по този начин, през ноември и декември, когато започнат зимните респираторни вирози - системата ще блокира.

Той е на мнение, че ще настане хаос през есента.

Експертът заяви, че няма значение колко са положителните тестове, а колко хора са изследвани и дали това е първоначален или вторичен тест.

Защо няма такава разбивка? Какво трябва да се казва, например: Изследвани са 700 души, от тях 40 са положителни. Тези 700 са нови хора, не са изследвани досега. А не да се каже, че са направени 3000 теста, на кого са направени - никой не казва. Възможно е половината от тях да са направени на хора, които са в болници, които вече имат един положителен. Начинът, по който се предоставя тази информация е крайно некоректно, заяви Мангъров.

Нови 161 случая на COVID-19 у нас

Нови 161 случая на COVID-19 у нас

Няма починали за последното денонощие

Експертът даде пример с първия SARS от 2002 г., който се е появил през ноември и със затоплянето на времето е отминал. Доц. Мангъров посочи, че не е в конфликт с членовете на Националния оперативен щаб и дори не се е чувал скоро с тях. Той определи действията на Щаба като неправилни, а данните за заразата се представят некоректно. Инфекционистът отрече да е изпращал обидни или заплашителни есемеси към членовете Щаба.

Припомняме, че 161 са потвърдените случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Така общият им брой става 5315, от които активни са 2281.