Две европейски компании са сред най-напредналите в посока разработване на ваксина срещу коронавируса. Това обяви в сутрешния блок на БНТ българският еврокомисар Мария Габриел.

По думите й много бързо станало ясно, че ако няма координация и общ подход, много трудно бихме могли да намерим дългосрочен и дълготраен изход от кризата с инфекцията.

За ваксините са направени няколко крачки. Още януари месец имахме готови екипи, които и сега продължават да работят върху ваксина, лечение и диагностични тестове, обясни еврокомисарят.

Миналия месец излязохме с обща европейска стратегия за ваксини, която предвижда следващите етапи. ЕК каза, че нашият подход е да осигурим разпространение на това, което ще произведем или намерим в Европа - до всички, без разлика от богати и не толкова богати държави, отбеляза Мария Габриел.

Над 100 световни лидери призоваха ваксината срещу COVID-19 да бъде безплатна

Над 100 световни лидери призоваха ваксината срещу COVID-19 да бъде безплатна

В апела се включиха и Росен Плевнелиев и Петър Стоянов

Ваксина се разработва и никой няма гаранция дали тя ще бъде намерена или не, но трябва да предвидим момента, в който ще има необходимост от производствен капацитет, за да може в този момент компаниите да не усещат чужд натиск, подчерта българският еврокомисар.

За 4 месеца само в моя ресор с екипа ми сме мобилизирали 1 млрд. евро. Друга голяма крачка - Световната донорска конференция, която събра 16 млрд. евро, отчете Габриел.

Изпратихме много силно послание - когато се мобилизира капацитет и талант, когато средствата са ясно насочени и дефинирани за какво да бъдат използвани и когато има яснота в механизма, по който ще се разпределят, това предизвиква доверие, мобилизация и довежда до такъв добър резултат. Идеята е да бъдем отворени, защото вирусът показа, че не познава граници, предупреди тя.

ЕК предприе тази стъпка да предложи новият план за възстановяване със 750 млрд., от които 500 грантове и 250 под формата на кредити. Над 12 млрд. евро са предвидени за България, посочи Мария Габриел.

Заплащането на тестовете за COVID-19 не трябвало да тежи на пациента

Заплащането на тестовете за COVID-19 не трябвало да тежи на пациента

По думите на д-р Гергана Николова лекарят трябва да може да избере какъв тест да се направи

Според нея най-важното е сега лидерите на държавите-членки да се съгласят с тази голяма рамка, защото тя ще покаже дали сме си извели поука от кризата. Самата криза ни е показала, че ако не сме солидарни, не инвестираме стратегически в сектори, които носят добавена стойност, и не дадем гъвкавост на държавите да използват средствата в зависимост от националните си реалности, много трудно бихме се справили, каза още българският еврокомисар.