"Заплащането на тестовете за коронавирус в доболничната помощ не трябва да тежи отново на пациента". Това заяви пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова.

Тя е категорична, че трябва да се определи начинът на заплащане на тези тестове при хората, които отиват при личните си лекари със симптоми на COVID-19.

Според д-р Николова е добре да се изготви и списък със симптоми, при които пациентът задължително трябва да се изследва за коронавирус.

"Лекарят трябва да може да избере и какъв тест да се направи на болния. Не е задължително той при всички случаи да бъде PCR", допълни още д-р Николова.

Изискването за PCR тест при прием в болница - не прищявка, а необходимост

Изискването за PCR тест при прием в болница - не прищявка, а необходимост

От БЛС не са съгласни изследванията да са за сметка на болниците

От БЛС са категорични, че при прием в болница хората задължително трябва да се тестват, за да не се превръщат лечебните заведения в инкубатор на заразата.

"Очаква се да се покачат цените на клиничните пътеки за лечение на коронавирус", съобщи още медикът.

Тя смята, че разхлабването на мерките е било необходимо, тъй като по време на изолацията много хора развили депресии и панически разстройства, а при някои от хронично болните се стигнало до тежки усложнения.