Българският лекарски съюз недоумява от становището на Министерството на здравеопазването, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно.

Съсловната организация възразява срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" на лечебните заведения, които се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и персонал.

Изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост, категорични са от БЛС. Те посочват, че лечебните заведения имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти.

Здравното министерство против задължителен PCR тест при влизане в болница

Здравното министерство против задължителен PCR тест при влизане в болница

Назначаването на PCR тест за COVID-19 трябвало да става по преценката на лекар или РЗИ

Според тях е неприемливо твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения, както и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. От Съюза определят като недопустимо лечебните заведения, които през последните месеци получават 85% от възнагражденията си, да бъдат натоварвани с допълнителни разходи.

От БЛС подчертават, че в бюджета на НЗОК за 2020г. няма предвидени средства за PCR тестове. Те се опасяват, че натоварването на клиничните пътеки с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения.

"В настоящия момент, в който обществото опитва да се върне към нормалния си ритъм на живот, но заплахата от COVID-19 не е отминала, лечебните заведения са тези, които продължават битката с вируса. Борбата с епидемията и последствията от нея обаче остават задължение на държавата", посочват от Съюза в своята официална позиция.

Те са категорични, че за да бъдат запазени здравето и живота на медиците, е важно да се знае дали пациентите, постъпващи за планов прием и без симптоми, са на вируса.

Пациентски огранизации: Нередно е заплащането за PCR да бъде условие за прием в болница

Пациентски огранизации: Нередно е заплащането за PCR да бъде условие за прием в болница

Протест от сдружението "Заедно с теб"...

Според БЛС е необходимо в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или здравното министерство.

БЛС настоява държавата да обезпечи лечебните заведения с лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата сигурността на медиците у нас да бъде осигурена и те спокойно да изпълняват своите задължения.

От Лекарския съюз питат в противен случай Министерството на здравеопазването готово ли е да поеме отговорност, ако лечебните заведения се превърнат в огнища на заразата, или тогава отново медиците ще бъдат обвинени, че не са използвали правилно предпазните средства?

"Как да бъдат опазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине?" , питат още от БЛС.

Незаконно било изискването за PCR тест при прием в болница или консултация

Незаконно било изискването за PCR тест при прием в болница или консултация

Това потвърди здравният министър Кирил Ананиев