Нередно е да се изисква от пациентите задължително да заплащат за PCR тестове при приемане в болница, заявиха от сдружението на пациентски организации "Заедно с теб".

"Във връзка с позицията на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници за задължително изискване за PCR тест при прием в болница изразяваме несъгласие. Болните хора не могат да чакат да излязат резултатите от тестовете, нито е редно да се издевателства над нас и да се създава излишно напрежение, при положение, че има само епидемични огнища. Считаме, че имаме право на достъп до лечение и не е морално да бъдем затруднявани." - се казва в официална позиция на

Авторите уточняват, че през последния месец постъпват сигнали за пациенти, на които е поставено условие да си направят тестове за своя сметка, без да са имали симптоми за коронарирус или да са били в контакт с позитивни за COVID-19.

"Като има дори случаи, при които на пациентите, които нямат пари да си платят задължителния тест, това обстоятелство се вписва в документацията и задълженията остават да се платят при изписване от болницата." - посочват от "Заедно с теб".

От сдружението призовават пациентите да подават навременни сигнали за нарушения, като се ангажират да ги предават в Министерството на здравеопазването.

Пълният текст на декларацията:

Към Пациентски организации "Заедно с теб" последния месец постъпват сигнали за задължително условие за постъпване в болница (без симптоми за COVID-19 или контакт с позитивен близък) тест за коронавирус, заплащан от пациентите.

Като има дори случаи, при които на пациентите, които нямат пари да си платят задължителния тест, това обстоятелство се вписва в документацията и задълженията остават да се платят при изписване от болницата.

Във връзка с позицията на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници за задължително изискване за PCR тест при прием в болница изразяваме несъгласие. Болните хора не могат да чакат да излязат резултатите от тестовете, нито е редно да се издевателства над нас и да се създава излишно напрежение, при положение, че има само епидемични огнища. Считаме, че имаме право на достъп до лечение и не е морално да бъдем затруднявани.

Обръщаме внимание на пациентите, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на РЗИ.

Затова молим пациентите да подават навременни сигнали за нарушения, като се ангажираме те да бъдат предадени на Министерството на здравеопазване.