Автобус с украински туристи и български граждани успешно премина транзитно през Румъния, съобщава Министерство на туризма.

Късно снощи автобус от Украйна, собственост на български туроператор, е бил задържан при влизане на румънската граница за 3 часа и върнат обратно към Украйна. След съдействие на служебния министър Стела Балтова и със съдействието на българското посолство в Букурещ, туристите са били насочени да преминат през друг граничен пункт към 4 часа тази сутрин.

Министерството на туризма и министерството на външните работи са запознати с проблема с транзита на украински туристи през Румъния за България и работят за трайно намиране на решение. Той ще бъде сред темите на съвместна онлайн среща на експерти от двете министерства, съвместно с министерството на здравеопазването и с представители на туристическия сектор.

Румъния спира транзита на украинските туристи за България

Румъния спира транзита на украинските туристи за България

Причината е, че няма договорен зелен коридор за България

Работната група ще обсъди възможностите за успешното протичане на летния сезон в България като сигурна и безопасна за отдих и развлечения дестинация за ваканция, потенциалното облекчаване на условията и сроковете за издаване на визи, чартърните полети, както и осигуряването на зелени коридори за автобусния превоз.

В понеделник ще бъдат обсъдени редица мерки за подпомагане и възстановяване на работата в сектора - условията за влизане на туристи в страната след 1-ви юни, възможността да се увеличи възрастта на деца, освободени от тестване, разписването на по-дългосрочни правила за влизане и излизане до края на сезона, така че туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, екскурзоводите да могат да планират дейността си. Като важен елемент е посочено ваксинирането на персонала в туристическия сектор.

Акцент в разговорите ще бъде поставен и върху рекламата на българското Черноморие като безопасна и атрактивна дестинация за лято 2021.

Да се намалят до 100% цените на плажните принадлежности, предлага Стела Балтова

Да се намалят до 100% цените на плажните принадлежности, предлага Стела Балтова

Наследява се нищожен бюджет за реклама, 60% от средствата са изразходвани