Румъния не допуска транзит на автобусите с украински туристи за България. Причината е, че няма договорен зелен коридор за България. Това каза Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ), съобщи TravelNews.

ОБТ са изпратили писмо до министъра на туризма доц. Стела Балтова преди 10 дни, но до момента не ги приемала. Среща е предвидена за утре, 31 май 2021 г.

Управителят на автобусната компания Тодорка Енева е писала писмо на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи, но до момента нямали никакви отговори. По този начин не можем да чакаме туристи от Украйна през летния сезон, подчерта Енева. Българските власти трябва да реагират и да вземат мерки. В противен случай ще си затворим и този пазар за българското Черноморие, допълни тя.

Туристите са пуснати да преминат през друг граничен пункт към 4 ч. Украинският пазар е един от малкото, от които хотелиерите и туроператорите имат резервации за летния сезон. Основно туристите от там идват с автобуси. Компании осъществяват и чартъри до Варна, и Бургас.