За да се гарантира достъп до информация достатъчно време преди деня на изборите, която детайлно онагледява всяка стъпка на избирателя, е необходима незабавна информационна кампания, в медиите и в преки контакти. Основното е избирателят да знае точно какво го очаква в секцията. Това заявяват от Обществения съвет към ЦИК.

В тази връзка те предлагат няколко възможни решения:

- Един избирателен списък, с две колони за подписи на гласувалите, по един за всеки от изборите;

- Гласуването да става само с една карта, която да зарежда първата бюлетина, с възможност за "не подкрепям никого" като форма да се гласува само в един от изборите.;

- Автоматично зареждане на втората бюлетина след първия избор прави гласуването по-интуитивно за избирателите,

- Една разписка и за двата избора спестява усилие на избирателите и намалява възможните грешки, важни при контролното преброяване. Ако все пак се реши отпечатване на две отделни разписки, да са с различна дължина, за видимо определяне в коя кутия да се пуснат.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.5%

Възможни са различни решения и е препоръчително решенията да са на база най-малко стъпки и технически пречки за да е облекчен избирателят

За повишаване на доверието в технологиите е важно да се знае какви са резултатите от проверките от предишните избори. Все още няма информация какво се е случило във Велико Търново преди изборите на 4 април, което доведе до спиране на гласуването и спекулации за надеждността на вота. Няма официална информация и от контролното броене на разписките от изборите на 11 юли от над 1300 секции.