Изискванията за храненето на животните важат за всички лица, които отглеждат и се грижат за животни, включително и за задоволяване на нуждите на собственото домакинство. Прилагането на мерките по отношение условията за храненето на животните са определени в Закона за фуражите. Това се отнася и за т.нар. "заден двор", в който се отглеждат прасета.

Това припомнят от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) във връзка с усложнената епизоотична обстановка в България и превенцията за разпространение на заболяването Африканска чума по свинете.

Припомняме, че по-рано днес БАБХ потвърди нови огнища на Африканска чума при домашни свине в областите Плевен и Велико Търново.

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Открити са в две лични стопанства с по 30 прасета

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21.

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви днес, че България може да изгуби свиневъдството си.

След това земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата по свинете.

Заразата от африканска чума по свинете развълнува и депутатите.

Левицата поисква изслушване на земеделския министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев заради кризата.

Препоръки по отношение на задълженията на стопаните и храненето на животните в "заден двор" са дадени и от екипа за спешни действия на Европейската комисия и са съобразени със Стратегията на Европейския съюз за борба със заболяването Африканска чума по свинете.

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Министърът увери, че няма опасност от екологична катастрофа

Комбинираните фуражи в България, в по-голямата си част, се предлагат гранулирани, като процеса се извършва при температура над 70 °C, което убива вируса на АЧС.

Със Закона за фуражите се забранява храненето на животните с фуражни суровини, които са получени от преработката на странични животински продукти като се спазва изцяло забраната, въведена с Регламент на ЕС (Регламент (ЕО) № 999/2001). Забранява се храненето на животните с кухненски отпадъци или с фуражни суровини, съдържащи кухненски отпадъци или получени от кухненски отпадъци.

Не е позволено и храненето със зелена трева, директно чрез паша или чрез окосена зелена маса от земя, която е торена с органични торове или подобрители на почвата, различни от оборски тор. Животните не трябва да се пускат на паша на тези земи минимум 21 дни след наторяването.

При хранене на животни лицата, които ги отглеждат, трябва да спазват изискванията за съответните дейности, определени в Регламент (ЕО) № 183/2005 за хигиената на фуражите.

Чумата по свинете "зарази" парламента

Чумата по свинете "зарази" парламента

Левицата вика Танева и Дончев в парламента

От БАБХ призовават всички граждани да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията 0700 122 99 в случаите, когато станат свидетели на неспазване на изискванията, посочени по-горе.