Със сигурност е имало мерки, които е трябвало да бъдат предприети по-рано. Това призна пред БНТ земеделският министър Десислава Танева по повод разпространението на африканската чума по свинете. 

По повод на критиките на Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, министърът заяви, че няма какво да каже, тъй като те явно са основателни предвид положението, в което се намира сектора.

Танева подчерта, че със сигурност свиневъдството ни е под огромна заплаха, затова трябва да се направи всичко възможно да се спре разпространението на заразата. Според нея най-важното условие е да не се гледат свине в личните стопанства.

На въпрос дали изградена ограда по границата с Румъния не е била бутафорна, тя посочи, че каквото и да е направено е по-добре да се направи, отколкото да не се направи.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема

Министър Танева заяви категорично, че няма опасност от екокатастрофа. Тя подчерта, че работи един от екарисажите във Варна.

По думите й ветеринарните власти смятат, че унищожените животни трябва да бъдат загробени, за да се намали вероятността от разпространението на АЧС. Танева уточни, че самите места за загробване се подбират според определени изисквания по наредба.

Земеделският министър увери, че заболяването не застрашава здравето на хората и не трябва да се всява паника.

Няма заразено месо в търговската мрежа, подчерта тя.

Танева поясни, че месото трябва да влиза в търговската мрежа само от регламентиран източник.

По повод обезщетенията след унищожаването на животните, тя посочи, че държавата е отпуснала достатъчно средства, но не се ангажира с точна сума и допълни, че за нерегламентираните и личните стопанства няма как да има обезщетения.

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение
Обновена

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Предстои умъртвяване на всички животни

Министърът коментира и думите на шефа на БАБХ Дамян Илиев, че щетите от чумата по свинете ще бъдат за около 2 млрд. лв., като подчерта, че има доста висока доза емоция в определянето на тази цифра.

Танева уточни още, че след ограничаване на заразата свинефермите ще могат да започнат работа след около 40 дни.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Настояват за незабавно намесване на държавата за решаване на проблема

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.

АБВ предлага частично извънредно положение в общините с чума по свинете

АБВ предлага частично извънредно положение в общините с чума по свинете

Предлагат мерки за задълбочаване на ролята на държавата