16 огнища на Африканска чума при домашните свине са регистрирани от началото на годината, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

11 от тях са в област Плевен, по 1 - в Бургаска, Врачанска, Варненска и Търговищка област и 2 - в област Русе.

Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип "лично стопанство", които не са регистрирани в БАБХ, както и една фамилна свинеферма.

До момента заболяването е било установено при 20 диви свине - 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 2 за област Плевен и по 1 за областите Русе, Враца, Варна и Търговище.

Свиневъди искат да изчистим задния двор от чумата

Свиневъди искат да изчистим задния двор от чумата

БАБХ са поискали 1,4 млн. лева за борбата с африканската чума по свинете

От БАБХ напомнят, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от Агенцията в района на обектите, докато се изпълняват разпоредените мерки. Това е разрешено единствено за служители на МВР, медицински лица, представители на централната, местната власт и областната администрация, както и за лица с адресна регистрация в съответното населено място.

Превозът на животни може да се извършва само ако те са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Освен това животните трябва да се транспортират със специализирани транспортни средства.

От Агенцията по храните подчертават, че е изключително важно стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно, тъй като африканската чума се разпространява бързо, а вирусът е изключително устойчив в околната среда.

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Железни мерки и военно положение искат свиневъди

Настояват за незабавно намесване на държавата за решаване на проблема