1,4 милиона лева са поискали от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да й възстановят от Министерския съвет за разходи по борбата с африканската чума по свинете.

Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева пред червени депутати, които я привикаха да обясни за действията на държавата във връзка с епидемията. Тя дойде заедно с индустриални свиневъди.

Отделно от това миналата седмица МС взе решение за нови 3,7 милиона лева за настоящата 2019 година - отново по видове мерки за борба с чумата, каза министърът. Има финансовото подпомагане за борба със заразата. Има опции и да получим европейска помощ. До края на деня ще бъдат дадени указания до ръководителите на пристанищна инфраструктура

Открити са още две огнища на чумата по свинете

Открити са още две огнища на чумата по свинете

Осигуряват кошове за пристанища, летища и гари

Националните паркове са извън обхвата на мерките, изтъкна министър Танева. До края на деня МОСВ ще издаде мерки относно депопулацията на дивата свиня.

Георги Бъчваров, представител на свиневъдите, сподели, че браншът е много притеснен. Той алармира за нерегламентирано клане на свине. Свиневъдите искат да си изчистим задния двор за по-сигурна защита от заразата. 

С клип БАХБ обяснява опасността от африканска чума по свинете

С клип БАХБ обяснява опасността от африканска чума по свинете

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни

Румен Караманов обясни, че частичното унищожаване на задния двор няма да реши проблема. Задният двор не е заден двор, обясни той. Свинете, които се отглеждат в така наречения заден двор, през деня обикалят къра и селата свободно, обясни той. Заразата, по думите му, е причинена от човешкия фактор.

Свиневъдите са доволни, че в битката с чумата са се включили пожарна, полиция и войска. Според Караманов сме в извънредно положение. Трябва да се завардят пътищата, обясни той. Над 100 милиона лева е приноса на този бранш в бюджета.

Бизнесът имал желание да расте. Над 20 хиляди души са заети със свиневъдство. За наше щастие животните, които се отглеждат в задния двор са малко, а задният двор трябва да изчезне, убеден е Караманов. Който искал да спази традицията "да си заколи прасето в двора, да го опърли, да викне хора там да се черпят, пият и да ядат мръвки", но да си купи прасе с изяснен произход от тях.

Не унищожаваме традицията, категоричен бе той. Не искаме да има политика с мерките, заяви Караманов. Иначе свиневъдите са категорични, че проблемът със задния двор е преди всичко социален.