Очакват се две нови огнища на африканската чума по свинете да бъдат обявени като установени днес - във Врачанско и в Абланово, Търговище. Това стана ясно на брифинг на земеделския министър Десислава Танева в Министерския съвет.

До настоящия момент огнищата на африканската чума по свинете са 15 при тип лично стопанство и 15 - при дива свиня. Продължават да се прилагат мерките в координация с МВР, посочи Танева. 

Евтаназират и прасета в Русенско заради африканската чума

Евтаназират и прасета в Русенско заради африканската чума

Там бяха открити поредните огнища на болестта

Увеличава се и финансовото стимулиране до 150 лева за обстрелването на дива свиня в 20-километровите зони около огнищата. Контролът по движението в и от тези 20-километрови зони с помощта от другите министерства остава засилен, увери Танева.

По отношение на националните паркове, които са извън обхвата на тези мерки, трябва да се вземе решение днес от страна на МОСВ. Решението е въз основа на епизоотичната обстановка.

Свиневъди искат да изчистим задния двор от чумата

Свиневъди искат да изчистим задния двор от чумата

БАБХ са поискали 1,4 млн. лева за борбата с африканската чума по свинете

По всички пристанища, летища и гари, като рискови точки по отношение на отпадъците от туристическия поток, е нужна изрична заповед да бъдат осигурени достатъчно кошове и да се направи дезинфекция. 

Чумата по свинете стигна Русе

Чумата по свинете стигна Русе

Регистрирано е и ново огнище в област Плевен

Това също ще бъде направено, за да се спре рискът от разпространение на болестта африканската чума по свинете, настоя земеделският министър.

За България проблемът е изключително сериозен и пикът на африканската чума по свинете е през юли и август месец. Под риск и заплаха е един развит сектор - свиневъдството, предупреди земеделският министър и допълни, че трябва да се вземат всички възможни мерки. Подготвен е и информационен клип за медиите какво представлява заболяването по свинете. Ще бъде засилен контролът на всички гранични пунктове, а в районите на заразата ще бъдат насочени допълнителни сили. 

С клип БАХБ обяснява опасността от африканска чума по свинете

С клип БАХБ обяснява опасността от африканска чума по свинете

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни

Припомняме, вчера свиневъди настояха за железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете. Причината е, че ден по-рано БАБХ констатира поредния случай на африканска чума в домашно стопанство в Мизия.

Тогава започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извърши в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.