От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) потвърдиха за огнище на Африканска чума при домашни свине в град Мизия, област Враца. Той бил в нерегистрирано лично стопанство, където се отглеждат 4 свине, съобщиха от БАБХ.

Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил от регистриран ветеринарен лекар. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), 15 юли 2019 г. 

Eвтаназираха над 100 прасета в Бургаско заради африканската чума

Eвтаназираха над 100 прасета в Бургаско заради африканската чума

Собственици на прасета се сблъскаха с екипите на БАБХ

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

В рамките на активния надзор в област Плевен, АЧС бе потвърдено и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен.

Откриха 170 кг заразено с африканска чума месо в багажник

Откриха 170 кг заразено с африканска чума месо в багажник

В опит свинското да бъде пренесено извън новите шест огнища

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). В тях са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

И тези свине ще бъдат евтаназирани. Ще има обезвреждане на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване страданията на животните по на умъртвяване, уверяват от агенцията

Започва засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони в 10-километровата надзорна на ограничение.

Нови случаи на Африканска чума в област Плевен

Нови случаи на Африканска чума в област Плевен

Регистрирани са 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони

Потвърден е и нов случай при дива свиня, в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от прегазен глиган.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, уверяват от агенцията.

Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете

Нови 6 огнища на Африканска чума по свинете

БАБХ проверява сигнали за укрити свине

БАБХ напомня на стопаните да спазват правилата за превенция. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Припомняме, по-рано през деня започна дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.