Собственици на прасета се сблъскаха със здравни инспектори от БАБХ в бургаското село Зидарово, съобщава НоваТВ.

Става въпрос за животновъден обект в селото, където вчера бе открит вирус на африканска чума по свинете. По-рано бе регистриран и първи случай на африканска чува по свинете в област Велико Търново.

Случаите на чума налагат унижощаване на прасетата и въпреки, че държавата плаща компенсации, стопаните на животните отказват да допуснат екипите на Агенцията по храните.

Семейството и съседи на собственика на ферма Вълчо Димитров пречат на БАБХ да влезе в обекта. "Аз съм гледала прасета и знам какво значи чума - как ги гледам тез прасета, да дойдат да видят как се храни и как се гледа", коментира съседката Вида Станкова.

30 прасета се отглеждат в свинефермата, но тя не е регистрирана и стопанинът твърди, че не са взимани проби. Определени са 3 и 10 километрова зона за рестрикция. Стопани на нерегистрирана ферма няма да получат обезщетения за умъртвени животни.

"В 10 километровата зона попадат няколко села от Община Бургас и община Созопол. В момента дори колегите вземат в 10 километровата зона, за да се установи дали има или няма наличие и тази зона ще бъде постоянно наблюдавана", коментира д-р Георги Митев, БАБХ-Бургас.

Първи случай на африканска чума по свинете в Бургаско

Първи случай на африканска чума по свинете в Бургаско

Случаят е в в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас.