Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Бургас, информират от агенцията.

По-рано съобщихме за първи случай на африканска чува по свинете и в област Велико Търново.

Случаят е в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас.

Откриха африканска чума по свинете и в Търновско

Откриха африканска чума по свинете и в Търновско

В близост има свинекомплекс с над 30 000 животни

Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от ОДБХ - Бургас в личното стопанство са намерени само 6 броя живи прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на труповете на всички домашни свине ще стартира утре.

Откриха 170 кг заразено с африканска чума месо в багажник

Откриха 170 кг заразено с африканска чума месо в багажник

В опит свинското да бъде пренесено извън новите шест огнища

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В надзорната зона попадат освен обекти тип "лично стопанство", 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.

В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен бе открит труп на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол. Пробата е потвърдена като положителна за Африканска чума по свинете.

Нови случаи на Африканска чума в област Плевен

Нови случаи на Африканска чума в област Плевен

Регистрирани са 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони

Това е вторият случай на диво прасе с положителна проба в областта.

Във връзка с потвърдените положителни случаи при две диви свине в общините Никопол и Белене, област Плевен и намерения труп на домашна свиня в землището на границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново, се предвижда превантивно евтаназиране и обезвреждане на всички домашни свине, отглеждани в животновъдни обекти за лични нужди (тип заден двор) и обекти  в населените места на границата между двете общини.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти.

Наблюдават 20-километрова зона около огнищата на чума

Наблюдават 20-километрова зона около огнищата на чума

БАБХ поема изследванията на отстреляни диви свине

Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине, не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.