Още шест огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) при прасета в лични стопанство (тип заден двор) са потвърдени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Те са в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала - област Плевен. В рамките на надзора, който се провежда от БАБХ, са взети проби от населените места, посочени по-горе, които при изследването потвърдиха наличие на АЧС.

Принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 10 юли, съобщават от БАБХ.

Отпускат 30 000 лева за стопаните, засегнати от чумата по свинете

Отпускат 30 000 лева за стопаните, засегнати от чумата по свинете

МЗХГ отчита над 3,2 млн. лева за имунопрофилактика на животните

Въведени са зони на рестрикция - 3 км предпазна и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине, както и за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Инспекторите напомнят, че закупуването и нерегламентираната продажба на животни с неясен произход са опасни практики, които крият сериозен риск от бързо разпространение на заразни болести.

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

От миналото лято до сега има 35 случая на заболели диви прасета

Транспортирането на животни може да се извършва само, ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Също така, животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средство, което е одобрено от БАБХ за подобни дейности.

В тази връзка БАБХ алармира населението на страната да не се поддава на изкушението да закупува животни с неясен произход.

Обясняват от двор на двор за опасността от чума по свинете

Обясняват от двор на двор за опасността от чума по свинете

Заразата е стигнала до Белгия, пренесена с продукти от свинско месо

БАБХ напомня и че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Припомняме, че до този момент огнища на заболяването са открити в областите Плевен и Русе.

Румъния е с най-голям брой огнища на африканска чума по свинете в Европа - 1 277, а засегнатите животни са над 80 000.