Отпускат 30 000 лева за собствениците на убити животни от Африканската чума, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Решението бе утвърдено на последното заседание на ДФ "Земеделие". Парите са отпуснати по схема "de minimis" за подпомагане на стопаните, отглеждащи свине за собствени нужди, чиито животни са унищожени от заболяването Африканска чума по свинете през 2019 г. 

Откриха три нови огнища на африканска чума по свинете в района на Русе

Откриха три нови огнища на африканска чума по свинете в района на Русе

Сред новите мерки за ограничаване на заразата е контролът над фуражите

Парите са за собствениците на унищожени животни в трикилометровата предпазна зона. Помощта ще се изплаща на стопаните, чиито животни са включени в изготвен от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) списък. Стопаните са отглеждали унищожените животни единствено за лична консумация и свинете не са притежавали задължителната индивидуална идентификация.

Умъртвяват домашни свине в Плевенско заради огнището на африканска чума

Умъртвяват домашни свине в Плевенско заради огнището на африканска чума

Стопаните им няма да получат обезщетение

По информация от земеделското ведомство над 3,2 млн. лева са разпределени за имунопрофилактика на животните. Точната сума е 3 248 928 лв. за ветеринарни прегледи през първите 5 месеца на 2019 г.

Те се отпускат по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните" от държавата.

Потвърдиха още четири случая на африканска чума у нас

Потвърдиха още четири случая на африканска чума у нас

Те са на територията на община Тервел

Целта на схемата е подпомагане на земеделските стопани, където се отглеждат селскостопански животни и се развива първичното селскостопанско производство. Очакванията са да се покрият разходите за гарантиране здравето на животните и недопускане на заразни болести и зоонози.

Отпуснатият бюджет ще се разпредели по направления, както следва:

  • Имунопрофилактични мероприятия - 1 377 314 лева;
  • Клинични изследвания - 1 050 002 лева;
  • Вземане и изпращане на проби за лабораторни изследвания - 447 510 лева;
  • Идентификация на еднокопитни животни отразяване на данните във ВетИС - 483 лева;
  • Отразяване на данни по идентификация във ВетИС - 373 619 лева;

Гласуваните пари са част от общия финансов ресурс по схема за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните". Общата сума по тази схема е 20 млн. лв. за 2019 г.