Българската агенция по храните не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Това каза на пресконференция директорът на БАБХ Дамян Илиев.

Той посочи, че положението в Румъния е изключително тежко и страната от доста време е в бедствено положение. Ако се разболее прасе, човек сам се опитва да го лекува. Вирусът може светкавично да се разнесе в цялата страна, след като може да се пренесе от хората, поясни още Илиев.

По думите му порочна практика е външни хора, дори журналисти, да оценяват ситуацията и работата по евтанизиране на животните.

От миналото лято до момента са регистрирани 35 случая на заболели диви прасета, 2 от които са засечени в задни дворове на домове. Сред засегнатите зони са общините близо до границата със северната ни съседка - Силистра, Плевен и Варна.

Танева призовава за стриктност в борбата с африканската чума по свинете

Танева призовава за стриктност в борбата с африканската чума по свинете

Само така било възможно страната да се опази от епидемия

Проверява се случай на заболяване на диви свине в района на Плевен, но все още не е доказано. Експерти от БАБХ смятат, че ако ново прасе мине през заразената територия и то ще се зарази.

Според ветеринарния лекар Румен Караманов общо инвестираните средства в сектора са 4-5 млрд. лева, а над 50 000 души са ангажирани в него.

Статистиката сочи, че секторът бележи ръст от 850 000 прасета на милион и половина за последните години. Средното потребление в страната е над 3 млн.

Тази практика не се наблюдава в Западна Европа, освен в България и Румъния. Настояваме този, който иска да отглежда свине у дома си, да отговаря на критериите за регистрация на животновъден човек, подчерта Караманов.

Ако не се промени законодателството ни очакват още заразени огнища в страната, предупреди той.

Потвърдиха второ огнище на африканска чума при свинете у нас

Потвърдиха второ огнище на африканска чума при свинете у нас

Вчера от БАБХ са получили сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов

Припомняме, че по-рано днес ресорният министър Десислава Танева призова за повече стриктност при борбата с чумната епидемия по дивите свине. Тя успокои, че за здравето на хората няма опасност.

В Министерството на земеделието, храните и горите в понеделник предстои среща с областните управители в Северна България, БАБХ и директорите на горски предприятия.

Вчера започна евтаназия на домашни свине в Плевенско, след като ден по-рано БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов.

Умъртвяват домашни свине в Плевенско заради огнището на африканска чума

Умъртвяват домашни свине в Плевенско заради огнището на африканска чума

Стопаните им няма да получат обезщетение