Държавата се бори с чумата по свинете. Възможността да опазим страната си от епидемията на африканска чума по свинете, е да бъдем изключително стриктни, изпълнявайки превенционни мерки, каза ресорният министър Десислава Танева.

Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване, много бързо и лесно разпространяващо се дори и по механичен начин, по думите й. Лечение за него няма, ваксина няма, подчерта земеделският министър.

Единственото положително от ситуацията е, че няма риск и опасност за здравето на хората.

Умъртвяват домашни свине в Плевенско заради огнището на африканска чума

Умъртвяват домашни свине в Плевенско заради огнището на африканска чума

Стопаните им няма да получат обезщетение

Африканската чума влиза в Европа 2014 година. В България за първи път и първо огнище в тип заден двор има установено през 2018 година, поясни Танева. Вчера второ огнище на домашно прасе се установи, други такива 23 диви свине има установени от миналата и тази година, изтъкна тя.

В съседна Румъния има над 1100 огнища и са изклани на 250 хиляди свине, стана ясно от коментара й. В понеделник в Министерството на земеделието, храните и горите ще има среща на областните управители в Северна България, БАБХ, както и директорите на горските предприятия.

Припомняме, вчера започна евтаназия на домашни свине в Плевенско, след като ден по-рано  БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов.

Потвърдиха второ огнище на африканска чума при свинете у нас

Потвърдиха второ огнище на африканска чума при свинете у нас

Вчера от БАБХ са получили сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов