Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди второ огнище на африканска чума при домашните свине в Плевенско, съобщават от агенцията.

Вчера от БАБХ са получили сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов, област Плевен. В личното стопанство се отглеждат 14 свине, от които 2 са умрели. Предприета е проверка.

Нови случаи на африканска чума край Русенско

Нови случаи на африканска чума край Русенско

Областната управа призовава ловците да спазват предпазните мерки

Взетите проби от умрелите прасета са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция.

БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 4 юли, при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Нови случаи на африканска чума в областите Добрич и Силистра

Нови случаи на африканска чума в областите Добрич и Силистра

Наличие на вируса е установено при още 3 диви свине

Директорите на ОДБХ Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. В тях се отглеждат домашни свине в обекти тип "лично стопанство", няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине. В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.

Потвърдиха още два случая на африканска чума у нас

Потвърдиха още два случая на африканска чума у нас

В областите Добрич, Силистра и Варна са създадени буферни зони