За нови случаи на африканска чума в Силистренско предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните. Те са констатирани в землището на Държавното ловно стопанство "Каракуз". Националната референтна лаборатория е потвърдила наличието на вируса при две диви прасета, от които са взети проби на 6 март.

Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 г. Те са потвърдени при прасета, открити при претърсване на региона по настояване на БАБХ.

"Каракуз" се намира близо до мястото, на което беше намерено последното умряло диво прасе с положителна проба за африканска чума. Случаят беше установен на 25 февруари.

Откриха нов случай на африканска чума в Добричко

Откриха нов случай на африканска чума в Добричко

Лаборатория в София е потвърдила наличието на вируса

Към момента са създадени инфектирана и буферна зона, които обхващат територии от областите Добрич, Силистра и Варна. За да се ликвидира заболяването, ще се извършват постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине.

В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.

Поради високите нива на смъртност, бързото разпространение и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при свинете се смята за изключително сериозно заболяване. Болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.

БАБХ напомня, че прасетата в стопанства "заден двор" трябва да се отглеждат затворени и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

Отчетоха нов случай на африканска чума у нас

Отчетоха нов случай на африканска чума у нас

Ловци открили мъртво диво прасе край Девня