Нов случай на Африканска чума при дива свиня отчете Българската агенция по безопасност на храните. Мъртвото животно е било открито в землището на квартал Повеляново в Девня на 10 февруари.

От Агенцията по храните съобщават, че това е първият случай на заболяването у нас за 2019 г. Става въпрос за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби е потвърдено наличието на Африканска чума по свинете.

Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ ловците, открили мъртвото животно, не са се усъмнили, че то може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са откарали умрялата дива свиня до имот в квартал Повеляново. Прасето било намерено на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. беше обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине.

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Констатиран е смъртен случай и в Силистра

Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.

От БАБХ напомнят, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са основните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. По тази причина от Агенцията настояват за отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

Целта е ловците да се стимулират да изпращат проби