Потвърден е първият случай на положителна проба на заразени с африканска чума прасета у нас, съобщиха от БАБХ.

Огнището е регистрирано в село Тутраканци, община Провадия, област Варна. 

Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип "заден двор" постъпи в БАБХ вчера, 30 август 2018 г.

В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 прасета за угояване. Областният управител на Варна уточни, че прасетата в Тутраканци са 23.

Чакаме пробата за африканска чума по свинете в Шабла

Чакаме пробата за африканска чума по свинете в Шабла

Положителна проба може и да не повлияе на домашните животни

Очакват се резултатите и от втората проба от заразените животни.

Забранено е влизането и излизането на живи животни от селото, а около селото има въведена 3-километрова санитарна зона за ограничаване достъпа до него.

В предпазната зона около огнището влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обявава се и 10-километрова наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

По-рано директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид потвърди наличието на огнище.

БАБХ проверява сигнал за африканска чума по свинете

БАБХ проверява сигнал за африканска чума по свинете

Взети са проби от домашно прасе във Варненско

Превантивни мерки срещу африканската чума при свинете са предприети още вчера, когато имаше подозрения за това. Животните ще бъдат евтаназирани още тази вечер.
Това ще стане на мястото, където е регистрирано огнището, защото в противен случай заразата може да се разпространи. Това заяви председателят на БАБХ д-р Дамян Илиев на извънредна пресконференция във връзка с регистрирането на огнището в село Тутраканци.

По думите му никоя страна не може да бъде защитена от заразата. Страни, в които отдавна имало АЧС и били опитни в биосигурността, също имало регистрирани заболявания, дори в индустриалните ферми, където има силна биосигурност.

"За България най-големия проблем ще е, ако чумата достигне индустриалните ферми. Имаме изключително добра индустрия при свинете - една от най-добрите. Важно е да опазим, тези ферми, за да могат да бъдат на пазара", заяви Илиев и допълни, че в противен случай последствията ще бъдат много тежки и икономически.

АЧС не е опасна за хората, но тя много лесно се разнася с месото.

Според шефа на БАБХ у нас опасността идва от прасетата в задните дворове - практиката била такава, че стопаните обикновено правят единичен опит да излекуват прасетата, но ако това не давало резултат, те ги колят. Следователно хората могат и да не разберат, че прасетата са болни от АЧС - в началото животните вдигат температура, не се хранят добре, което става повод стопаните да ги заколят и после заразата се разнася с месото.

По думите на Илиев вирусът може да се предава дори чрез опаковките, в които е имало продукти или месо.

Според директорът на БАБХ опасността дебне отвсякъде. В Унгария например първото огнище било регистрирано в средата на държавата, защото там се е строял завод от украински работници. Именно те са пренесли заразата с храна.

"Вече уведомихме европейската комисия. Ако ситуацията ескалира, което според мен не може да се случи, тогава се налагат икономически мерки върху цялата страна", обясни още Илиев.

Стана ясно още, че във всички индустриални свинеферми у нас има общо около половин милион прасета. Най-близкият комплекс до регистрирания случай в Тутраканци се намира на 40 километра от заразата.

Ако индустриален комплекс се намира на по-малко от 10 километра от огнището, то се забранява извършването на всякаква дейност.

По думите на Илиев родните свинеферми са на изключително добро ниво. Лекарите в комплексите били добри и мениджмънтът на биосигурност бил на ниво. Служителите спазвали всички мерки - хората се къпели, сменяли дрехите си, минавали двоен филтър, хранели се само вътре, храна не се вкарвала отвън. Всички автомобили се дезинфекцират и не влизат в контакт с прасетата. "Хората се опитват да запазят бизнеса си", посочи Илиев, но допълни, че вирусът може да бъде пренесен въпреки добрата биосигурност.

Експерт от областната дирекция разговаря със стопани от с. Краново, където има около 12 животни. Оттам препоръчват те да бъдат заколени.

Най-много големи свинеферми има в Североизточна България. Само в Русенско те са около пет. По предварителни данни близо 70 000 са прасетата в четирите свинекомплекса на територията на област Варна.

"Не знаем, какво да правим. Имахме намерение за бизнес, но всеки си спря плановете", заяви един от притеснените стопани.

Растат огнищата на африканска чума по свинете в Румъния

Растат огнищата на африканска чума по свинете в Румъния

В северната ни съседка има 725 огнища на АЧС в 10 окръга

Припомняме, че от вчера, 30 август, БАБХ проверява сигнал за африканска чума по свинете, именно от Тутраканци. 

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение съгласно чл. 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

Това е третият случай на съмнения за зараза при свинете. При предишните два случая резултатите бяха отрицателни.

Установиха Африканска чума по свине до България, в Тулча

Установиха Африканска чума по свине до България, в Тулча

ИАГ призовава за отстрел, вирусът е смъртоносен за домашни свине и диви свине, няма ваксина и лечение