Пробата за африканска чума по свинете, взета от откритото мъртво диво прасе в Шабла, трябва да стане ясна днес. Това заяви за БНРд-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Ако се докаже положителна проба, огнището ще се появи там, където е намерено прасето. Законодателството конкретно за африканска чума по свинете разграничава домашни и диви свине. Не очакваме при евентуална поява на положителна проба това да повлияе по някакъв начин на фермите, които отглеждат домашни прасета. Не очакваме някакви рестрикции по отношение на търговията на свинско месо, живи свине", категоричен бе д-р Чобанов.

Откриха труп на диво прасе в Шабла

Откриха труп на диво прасе в Шабла

Взета е проба, районът е отцепен

По думите му има риск стопаните, които отглеждат прасета за лична консумация в задния си двор, да крият симптоми на заболяването, за да не претърпят икономически загуби. В съседна Румъния заразата се разпространявала точно по този начин - в задните дворове на стопаните.
"Това е нещо, което е важно да се знае сред стопаните - когато прасето започне да показва някакви симптоми и се заколи и се прибере във фризерите, това не помага в случая, тъй като инфектираното месо не е опасно за хората, но е категоричен сериозен източник на заразата за други свине. В този случай прасетата категорично трябва да се изколят, преди да е пристигнало заболяването в тази зона", категоричен бе Чобанов.

Щетите от африканската чума по свинете могат да достигнат до 2 млрд. лв.
Обновена

Щетите от африканската чума по свинете могат да достигнат до 2 млрд. лв.

В България има само една акредитирана лаборатория за изследване на заразата

Той обясни още, че изследването отнема няколко часа, но само с едно изследване не може да се потвърди категорично заболяването. Понякога изследванията отнемали няколко дни.

"Когато имаме ясна картина в страната, тогава изследванията вървят малко по-бързо - няма да е толкова странно евентуалното появяване на положителен резултат. Първоначалното изследване обаче, когато се цели да се постави някакъв абсолютно сигурен резултат, отнема повече време", допълни специалистът.

Готова е 11 км ограда по границата с Румъния, подсилват я с режеща тел

Готова е 11 км ограда по границата с Румъния, подсилват я с режеща тел

Строи се заради африканската чума по свинете

По думите му в повечето държави по света има само по една лаборатория за остри заразни заболявания по животните, както е и в България. Според него лабораторията у нас винаги се е справяла с подобни случаи.

Чобанов коментира и че изследванита за зарази по животните по принцип са скъпи, една проба стигала до 30 лева. Отпуснатите от бюджета 4.5 милиона лева обаче били достатъчни към момента.

"Предвидено е изграждане на ограда, оборудване на лабораторията с още една машина. При развитие на ситуацията обаче няма как да очакваме, че с еднократен акт ще можем да обезпечим няколкогодишната борба срещу това заболяване", посочи още специалистът.

Пазим се от африканска чума, ловувайки за диви свине

Пазим се от африканска чума, ловувайки за диви свине

Груповото ловуване застрашава другия дивеч

Относно груповия лов на диви свине Чобанов заяви: "Там, където очакваме да влезе африканската чума - Добрич, Силистра, Варна, Русе, РазградРазград - там категорично на този етап не виждаме възможност за провеждане на групов лов с гонки. В останалата част на страната, където все още няма такива индикации, предполагам, че този лов може да бъде възобновен".

48% от българите не вярват, че е имало чума

48% от българите не вярват, че е имало чума

34% от българите срещали фалшива новина през последната седмица на юли