Ако африканската чума по свинете навлезе в България, ще се наблюдават десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. Това заяви пред БНР председателят на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" Васил Василев във връзка с опасността за пренасяне на заразата по свинете у нас.

По думите на Василев още няма официален анализ за очаквания размер на щетите, които могат да бъдат причинени от африканската чума по свинете у нас. Той изказа мнение, че щетите могат да достигнат 1.5 - 2 млрд. лева, които ще бъдат в сектор "Свиневъдство".

Василев отбеляза и други проблем в страната ни във връзка с болестта - има само една лаборатория, която е акредитирана да прави изследване на африканска чума, което е напълно недостатъчно.

От днес изплащат обезщетения заради чумата в Шарково

От днес изплащат обезщетения заради чумата в Шарково

Порожанов иска втори проби не само в едно стадо, а от абсолютно всички

Едно от сдруженията е предало 7 проби за изследване преди 15 дни и още нямат отговор от Агенцията по храните, подчерта още председателят на ловното сдружение.

Василев попита и какво ще се прави, ако се започне интензивно отстрелване на свинете, което е позволено с законовите промени за групов лов на дива свия извън предвидения досега срок.

БАБХ създаде Национален кризисен щаб за заразите по животните

БАБХ създаде Национален кризисен щаб за заразите по животните

Щабът ще следи за чумата при овцете и козите и за африканската чума при свинете

Относно приетите от депутатите промени в Закона за лова Василев заяви, че ловците няма да бойкотират усилията на държавата за справяне със заболяването, но самият подход за групово ловуване няма да бъде подкрепен от хората. По думите му намаляването на популацията на глиганите е един от начините за справяне със заразата, но в тази насока може да се търпят и обвинения.

"Съзирам опити за прехвърляне на отговорността от страна на институциите, които са отговорни. Няма да има никаква ефективност от гледна точка на този лов. Пречката, която съществува и към момента за индивидуалното ловуване, е една ограничителна мярка, заложена в правилника за прилагане на закона, която казва, че задължително ловът се извършва в присъствието на длъжностно лице от Държавното горско или ловно стопанство. В случай че нито един от горските не боледува или излиза в отпуск и се занимава само с това - да придружава ловци, това означава, че пак не повече от 5 до 10% от ловците биха могли да ловуват индивидуално. Необходима е промяна в този правилник, която би могла в рамките на 1-2 седмици да мине през МС и да бъде приета", отбеляза Василев.

На ловците раздават проби за африканска чума и трихинелоза по прасетата

На ловците раздават проби за африканска чума и трихинелоза по прасетата

Раздават 40 000 комплекта за вземане на проби

Според него начинът, по който трябва да се случи намаляването на дивата свиня, трябва да бъде избран много внимателно. "В момента в горските територии, които са ловно-стопански райони, където ние ловуваме, има изключително намалена видимост - от гъстата листна маса, не се вижда надалеч. В същото време има много хора, които извършват някаква дейност на територията на горските масиви. Това създава риск за здравето и живота на хората, които участват в лова, но и за случайно присъстващи. Чух аргументи, че министерството щяло да забрани на гъбарите да берат гъби в гората и на билкарите да събират билки. В Конституцията е казано обаче, че достъпът до горските територии е свободен на собствен риск. От друга гледна точка в момента провеждането на групов лов с използване на ловни кучета крие риск от компрометиране прираста на останалите видове дивеч. Тук говорим за три пъти групово ловуване в рамките на една седмица, което е изключително много", посочи още председателят на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

Междувременно БНТ информира, че от днес започват мерките по разчистването на сухоземната граница с Румъния при село Кайнарджа, между Добрич и Силистра. Ще се изгради ограда за ограничаване на преминаването на животните от северната ни съседка.

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Ограда спира глиганите от Румъния да идват у нас

Дължината на тази ограда е 133 000 линейни метра

До момента в Румъния са открити над 200 огнища на африканската чума по свинете. За последно заразата беше констатирана в района на Констанца, само на 60 километра от границата с България.

По граничните пунктове с Румъния продължава дезинфекцията на автомобили, а на собствениците на големите свиневъдни комплекси в Силистренско се разяснява как да предпазват животните си. Препоръчва се на арендаторите да поставят електронен пастир около площите си.

Предупреждават за опасност от африканска чума при свинете с табели по границата

Предупреждават за опасност от африканска чума при свинете с табели по границата

Огнища на чумата по свинете има в Румъния, Чехия, Полша, Украйна и други

Стана ясно и че като превантивна мярка срещу заразата концесионерът на пристанище Свищов е забранил на акостиращите кораби и на превозните средства, влизащи от Румъния, да изхвърлят битовите и хранителните си отпадъци в района на порта. 

За мярката се инструктират всички екипажи и пътниците, ползващи ферибота Свищов - Зимнич. Това заяви изпълнителният директор на пристанище Свищов Румян Йорданов. "Когато се правят входни контроли се предупреждават екипажите, че не могат да изхвърлят сметта си в нашите контейнери за смет".

До средата на тази седмица на пристанище Свищов трябва да бъде изградена дезинфекционна площадка. "То е метално съоръжение. Едното е за камиони, другото е за коли. имаше вариант да се пръска. Накрая се реши, че трябва да се изгради това съоръжение", допълни Йорданов.