Да се намали популацията на дивата свиня, иска Александър Сабанов, член от Комисията на земеделието, храните и горите в ефира на Нова. Той обясни, че това е най-приемливта преванционна мярка срещу африканската чума. 

Няма нито ваксина, нито лечение за африканската чума в България. В момента тя се разпространява в района на Констанца, Румъния и ако навлезе в страната ни, тя ще доведе до 1 милиард лева загуба за стопанството.

Сабанов коментира, че предвидените промени в Закона за лова дават възможност за лов, не забранява и не задължава ловците. По думите му трябва да се намали популацията на дивата свиня, преди болестта на африканската чума да навлезе в България.

Ако бъде обявено, че има африканска чума в България, ловът ще бъде забранен изцяло, предупреди той. Сабанов обясни, че българските ловци винаги са били информирани с мерките за безопасност. По думите му инциденти винаги е имало, но когато се слуша ръководителят на лова няма проблеми.

Сабанов посочи, че мерките, които могат да се вземат и превенцията са да се обстреля по-голям обем на дивите прасета.

Инженер Силян Герасков от Националното ловно рибарско движение отчете фактите като неоспорими и посочи, че популацията на дивата свиня трябва да бъде намалена. Според Герасков не трябва да се ловува групово дива свиня, защото това би довело до намаляване на прираста на другите видове дивеч.

"Ако сега се започне груповото ловуване, кучетата биха могли неколкократно да претършуват районите на дивеча и да унищожат популациите на другите животни", обясни Герасков. Индивидуалното ловуване не крие риск за останалите видове дивеч, смята Герасков.