34% от българите са срещали новина, която смятат за фалшива или невярна, само в последните 7 дни на месец юли. Това сочат данни от сондаж на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". Проучването е проведено в интервала от 30 юли до 1 август между 800 пълнолетни българи.

Тези 34% се равняват условно на 1.8 милиона пълнолетни българи.

Снимка 371715

Източник: "Галъп интернешънъл"

Според "Галъп" числото е респектиращо и събужда още повече тревога на фона на видимия бум на фалшиви новини в последните дни. Дори и респондентите да преувеличават, това също показва висока степен на съмнение в стойността на публичната информация у нас въобще.

ВМРО пише закон срещу фалшивите новини

ВМРО пише закон срещу фалшивите новини

Воеводите не искали цензура, а чистота на информационния поток

На база на данните социологическата агенция констатира, че институциите не са успели да убедят населението в правотата си например по казуса "Странджа". Протестите на майките, превозването на нелегални мигранти с военни самолети и други от последните седмици се възприемат от българите като индикатор за истински проблеми. На този фон обществото очаква по-убедителна намеса на държавата във важните области.

57% от анкетираните все пак заявяват, че не са попадали на фалшива новина в посочения период. 9% не могат да преценят.

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

БСП иска още доказателства за чумата и още оставки

Нинова недоумява и защо се спира евтаназията

Данните сочат и че обществото е силно разделено около мнението си за това дали наистина е имало чума по дребния преживен добитък в Странджа.

37% от българите са посочили, че вярват, че е имало зараза, която наложи умъртвяването на хиляди глави животни.

По-големият процент от анкетираните обаче са на противоположното мнение. 48% от отговорилите не вярват, че е имало зараза. Останалите се колебаят.

Радев и Порожанов отиват в НС да убеждават Нинова за чумата
Обновена

Радев и Порожанов отиват в НС да убеждават Нинова за чумата

Политически изказвания застрашават националната сигурност

"Галъп" тълкува, че данните разкриват сериозен по размери проблем с доверието към всяка публична информация у нас.
На този фон, както може да се очаква, мнозинство от 68% смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26% смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят. Това пък поставяло въпроса дали вече е възможно институциите да убеждават гражданите в необходимостта от непопулярни мерки, дори и тези мерки да са верни и нужни.

Снимка 371714

Източник: "Галъп интернешънъл"

Резултатите от анкетата сочат, че българите са по-обединени по въпроса около президентското вето върху промените в Закона за приватизацията. На въпрос дали одобряват ветото на държавния глава 75% от анкетираните сочат, че го одобряват. 10% не одобряват ветото, а 15% нямат мнение по въпроса.

По-малко е одобрението на въпроса за спирането на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ от страна на Комисията за защита на конкуренцията. 64% сочат, че одобряват решението на КЗК, 25% - не го одобряват, а 11% нямате мнение по въпроса.

Най-високото неодобрение е във връзка с решението на депутатите да увеличат акциза върху електронните цигари.
47% от запитаните не одобряват решението на парламента срещу 45% одобрение. 8% нямат мнение.

Снимка 371713

Източник: "Галъп интернешънъл"

Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции, пишат от "Галъп".

На въпрос кое от твърденията е най-близко до гражданите, най-голям дял от българите (69%) са на мнение, че тези протести са провокирани заради реални проблеми.
8% смятат, че тези протести са заради политически амбиции.
23% от сънародниците ни пък не са достатъчно запознати с тези обществени недоволства или нямат мнение по въпроса.

За чумата по дребните политици

За чумата по дребните политици

Трупането на рейтинг на базата на страховете на и без това бедното, отрудено и обезверено население на Странджа е много по-страшно от заразата, плъзнала по животинките им