От ВМРО искат в България да се приеме закон за борба с фалшивите новини, съобщиха от пресцентъра на партията.
Според воеводите такъв закон се налагал заради зачестилите случаи на опасни фалшиви новини, които директно застрашават националната сигурност на България.

Каракачанов: ДАНС да изясни кой и защо пуска слухове за самолети с мигранти

Каракачанов: ДАНС да изясни кой и защо пуска слухове за самолети с мигранти

Срещу България се води една кампания от фалшиви новини

От ВМРО са категорични, че в България се образувала "епидемия от неверни публикации", която придобива застрашителни размери. В същото време "фактът, че техни източници все по-често са политически лица, е въпрос, който засяга и политическата стабилност в страната."

В тази връзка патриотите започват изработването на закон, който да регулира съдържанието на материалите в интернет пространството. Тези материали към днешна дата не попадат под контрола на нито една институция.

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Можем да кажем, че създаването на фалшиви новини с манипулативни цели е симптом на заболяване

"Подчертаваме, че това не е опит за цензура, а за постигане на чистота на информационния поток, която ще допринесе за по-добрата работа на всички медийни канали", сочат воеводите и обясняват, че в момента дори сериозни телевизии, сайтове, радиа и вестници, които били с ясна и прозрачна собственост, ставали жертва на феномена "фалшиви новини". Тези медии също се подвеждали от злонамереното съдържание и публикували статии и излъчвали репортажи с невярно съдържание, които били без ясни източници. ВМРО са категорични и че днес, в информационната епоха, лесно могат да се манипулират снимки, видеа и други записи, което допълнително усложнявало въпроса.

Повод за разработването на закона срещу фалшивите новини от страна на патриотите са заглавията, които се разпространиха наскоро в медийните пространства, твърдящи, че самолети тайно оставят мигранти на военни летища у нас или че избиването на дребен преживен добитък се прави с цел да се обезлюди районът, да се освободят постройки и там да се заселят мигранти, които ще бъдат върнат у нас от Западна Европа.

Самолети с мигранти не кацат тайно на военните ни летища, ядоса се Каракачанов

Самолети с мигранти не кацат тайно на военните ни летища, ядоса се Каракачанов

Министърът се ядоса на фалшиви новини чрез сайтове с неясен статут

"Ето защо ние Патриотите от ВМРО - БНД сме категорични, че е назрял моментът да се напише отделен закон, който да въведе правила, които да поставят медиите в страната в равнопоставено положение", пише в прессъобщението на воеводите.

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

"Репортери без граници" с тревога за медийния климат в България

Натискът върху независимите медии е систематичен през последните десет години, коментират от Съюза на издателите в България

Патриотите продължават - сега имало медии, които се придържали към професионалната журналистика и имали ясни собственици. Онези обаче, които си позволявали да публикуват неверни новини например за смъртта на известни личности, както и твърдения за политици, които не отговарят на истината, застрашавали държавната сигурност, изпълнявали явни политически поръчки или генерирали приходи по нечестен начин чрез подвеждаща информация, която кара хората да четат сайтовете. Последните оставали напълно безнаказани, което трябва да бъде променено според патриотите.

От ВМРО пишат и че медиите, които разпространявали фалшиви новини, не плащали и данъци в страната, с което ощетявали бюджета.

Фалшивите новини в интернет се разпространяват по-бързо от истинските

Фалшивите новини в интернет се разпространяват по-бързо от истинските

Това се дължи на самите потребители

"Тази порочна практика трябва да бъде прекратена. Екип от специалисти вече работи по темата като сравнява световните практиките в областта и ги съпоставя с настоящата законодателна уредба по темата в страната. Още в началото на новия политически сезон ние Патриотите от ВМРО ще предложим на коалиционните ни партньори от Обединени патриоти и ГЕРБ и на всички други парламентарно представени партии нашите идеи за справяне с фалшивите новини и ще разчитаме на тяхното държавническо поведение и подкрепа. Ако се налага ще поискаме и съставянето на временна парламентарна комисия по темата", пише в съобщението на ВМРО.

Според воеводите бъдещата регулация трябва да обхваща и прозрачността на собствеността на онлайн медиите, филтър на информационния поток и ясни и точни правила при представянето на една тема или шега като "новина".

Медийна грамотност срещу онлайн дезинформацията, предлага Габриел

Медийна грамотност срещу онлайн дезинформацията, предлага Габриел

Свободата на медиите и плурализмът са изложени на риск, трябват усилия за запазване на нашите демокрации, смята тя

"Всички помним предаването на "Ку-ку" от началото на 90-те години на миналия век за аварията в АЕЦ "Козлодуй" и обществената истерия, която последва и то във времена, в които технологиите и социалните мрежи изобщо не бяха навлезли в живота на българите. Днес, когато, въпреки всички регламенти на ЕС и вътрешнодържавни закони, дори личните ни данни са обществено достояние, а фейсбук предоставя пълен набор от снимки и информация, чрез които всеки недоброжелател може да изфабрикува статия или репортаж с невярно съдържание, остават незасегнати от сега действащото законодателство", пишат още воеводите.

10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

10 съвета за разпознаване на фалшивите новини

Facebook подкрепя кампания срещу фалшивите новини в България

News.bg припомня на читателите си, че редица държави в света вече предприеха или обмислят законодателни мерки срещу разпространението на фалшивите новини.
В Европа ясно намерение за такова законодателство се наблюдава във Великобритания и Франция, която преди седмици прие закон за фалшивите новини. В Германия също се планираше подобен закон.

Франция прие закон срещу фалшивите новини и пропагандата

Франция прие закон срещу фалшивите новини и пропагандата

Съдът ще преценява…

Законодателство срещу фалшивите новини вече има в държави от Азия като Малайзия, където преди няколко месеца беше регистриран първият случай на човек, осъден ефективно за разпространението на фалшиви новини. Въпросът зa законодателство срещу фалшивите новини седи на дневен ред и в редица други азиатски държави като Филипините, Тайланд, Мианмар, Сингапур, Камбоджа, Индия и други.

Медийните и правните експерти обаче са категорични, че подобна регулация в общи случай може да бъде сериозен проблем, да ограничи свободата на изразяване и да се използва като оръжие за контрол на медиите в ръцете на политиците.

Проверявайте фактите - препоръчва групата на ЕК за борба с фалшивите новини
Обновена

Проверявайте фактите - препоръчва групата на ЕК за борба с фалшивите новини

ЕК ще има общ подход към фалшивите новини до 21 април

Европейският съюз също води целенасочена политика за борба с фалшивите новини.
ЕК създаде Експертна група на високо равнище за борба с фалшивите новини и дезинформацията онлайн. На база на резултатите от многостранна конференция с всички заинтересовани страни в Брюксел от месец ноември 2017 г., обществена консултация на ЕК и проучване на Евробарометър, и трите по темата с феномена "фалшиви новини", експертната група направи препоръка към ЕК за бъдещите мерки, които трябва да се предприемат по въпроса.

ЕС заменя „фалшиви новини“ с „дезинформация онлайн“

ЕС заменя „фалшиви новини“ с „дезинформация онлайн“

Няма да правим и министерство на истината, увери още Габриел

През месец април ЕК публикува Съобщение, в което сочи, че ЕС има нужда от единен европейски подход за борба с дезинформацията онлайн. ЕК категорично препоръчва срещу фалшивите новини да се използва подходът на саморегулацията, поради което се създаде и Многостранен форум, представляващ заинтересованите от проблема страни. Форумът трябва да създаде рамка за бъдещите действия по въпроса.

На 17 юли, вторник, Форумът публикува примерен Кодекс на поведението (Кодекс на практиките), който очертава тези действия, главно за интернет платформите като социалните мрежи, търсачките и други. 

ЕК ще следи редовно дали предприетите мерки са ефективни и ако те не са достатъчно задоволителни, ЕК ще започне да обмисля и прилагането на общоевропейско законодателство по въпроса.

Брюксел настоя US технологичните гиганти да се справят с фалшивите новини до края на 2018-а

Брюксел настоя US технологичните гиганти да се справят с фалшивите новини до края на 2018-а

"Даваме шанс на социалните мрежи и онлайн платформите да разрешат проблема веднъж завинаги"

Българският еврокомисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел също призова държавите членки на ЕС да не избързват с прилагането на подобни регулации срещу фалшивите новини, преди да се установи дали мерките, предприети от Съюза, са ефективни и дали има нужда от законодателство на ниво ЕС.

Google стартира мащабна инициатива за борба с фалшивите новини

Google стартира мащабна инициатива за борба с фалшивите новини

Компанията се ангажира да отпусне 300 милиона долара