Съд в Малайзия осъди датски гражданин за разпространение на фалшива информация с критика към полицията в социалните мрежи - първият осъден според нов закон за борба с разпространението на фалшиви новини, пише "Гардиън".

46-годишният Салах Салем Сюлейман е обвинен в разпространение на фалшиви новини, след като публикувал видео в YouTube, в коeто обвинява полицията, че се е забавила 50 минути да отговори на сигнал за стрелба срещу палестински лектор на 21 април.

Свързан с палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" инженер от Ивицата Газа беше застрелян близо до малайзийската столица Куала Лумпур, като роднини на жертвата хвърлиха вината върху израелската тайна служба "Мосад".

Полицията уточни, че е отговорила на сигнала за стрелба в рамките на 8 минути.

Сюлейман е обвинен в "злонамереност, разпространение на фалшиви новини чрез видео в YouTube".

Обвиняемият, който не беше в съда по време на процеса, се призна за виновен, но подчерта, че видеото е публикувано в "момент на гняв" и не е имал за цел да навреди.

Съгласен съм, направих грешка...Извинявам се на всеки в Малайзия, не само на малайзийската полиция, каза 46-годишният, който е датски гражданин от йеменски произход.

Малайзия е една от първите държави в света, приела закон срещу фалшивите новини.

Според закона нарушителите могат да бъдат глобени до 127 000 долара и до 6 г. затвор.

Съдията глоби Сюлейман с 2 500 долара, но той избра да влезе в затвора за месец, тъй като не може да плати.